Καύσιμα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα στήριξης άφησε ο Γεωργιάδης

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα μετά το ανοδικό ράλι άφησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την αυτοψία που έκανε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργός Νίκο Παπαθανάση σε δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «Γαλαξίας»,στο πλαίσιο της 23ης εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και την 2η ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα».

«Για να μη δημιουργούμε πανικό με τα καύσιμα, γιατί ακούω διάφορες υπερβολές, η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα σήμερα είναι 1,93, δεν έχει φτάσει τα 2 ευρώ. Στην Αττική είναι χαμηλότερα, γύρω στο 1,90. Δεν υπάρχει 2,40 σε νησί που άκουγα το πρωί. Η μέση τιμή στα νησιά είναι 2,10. Ασφαλώς τα καύσιμα έχουν ανέβει λίγο, ήταν γύρω στο 1,85 την περασμένη εβδομάδα, ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης στην αγορά των καυσίμων λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ. Όμως ακόμα δεν γίνεται το ράλι το οποίο παρουσιάζεται. Έχουμε μία αύξηση 5-6 λεπτών την εβδομάδα που μας πέρασε. Θα το παρακολουθούμε και είμαστε εδώ για να πάρουμε τα μέτρα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται στα βενζινάδικα με πολύ μεγάλη ένταση και βάζουμε πρόστιμα διαρκώς εκεί που υπάρχει ζήτημα», σημείωσε οκ. Γεωργιάδης.

Για τις τιμές στο  κατσίκι 

Επίσης μίλησε και για τις τιμές στο κατσίκι.  «Υπήρξε πολύ μεγάλη ανησυχία όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι φέτος η τιμή του παραδοσιακού οβελία θα  ξεφύγει πάρα πολύ. Θυμίζω  διάφορες δηλώσεις  από κτηνοτρόφους, από παράγοντες της αγοράς  αλλά και πολλά δελτία ειδήσεων  που έλεγαν ότι  ότι το αρνί και το κατσίκι θα ξεπερνούσαν τα 13 ευρώ , τα 14 ευρώ  αλλά  και τα 15 ευρώ .Εγώ είχα πει από την αρχή ότι δουλεύουμε για να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή .Είναι δεύτερη η αλυσίδα που επισκέπτομαι σήμερα μετά το Μασούτη. Είμαι στον Γαλαξία και εδώ η τιμή είναι 9, 90 ευρώ  όπως στην προηγούμενη. Βλέπετε αρνί και κατσίκι 9,90 ευρώ . Αρα όποιος θέλει  να πάρει κρέας  για το Πάσχα σε τιμή  είναι προσιτή. Πετύχαμε να δώσουμε σε όλες τις αλυσίδες  τιμές σαν τις περσινές» σημείωσε και αναφέρθηκε στο θέμα του πληθωρισμού.

«Εάν σκεφτείτε  ότι έχουμε 1 χρόνο πληθωρισμού  που έχει μεσολαβήσει στα τρόφιμα συνολικά στα 15% στο κρέας πάνω από το 20% ,αυτό είναι μια επιτυχία .Διότι πετύχαμε  αυτό τον μεγάλο πληθωρισμό  τουλάχιστον για τους πολίτες μας που  είναι περισσότερο ευάλωτοι να το αποσοβήσουμε  και να προστατεύσουμε το εισόδημα τους»

Αμνοερίφια: Ελέγχονται τα  τιμολόγια των σούπερ μάρκετ από ποιας εθνικότητας- Η απάντηση Γεωργιάδη 

 Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν ελέγχονται τα τιμολόγια των σούπερ μάρκετ από ποιας εθνικότητας είναι τα αμνοερίφια. 

«Στην υπουργική μου απόφαση είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η προέλευση.  Εδώ ας πούμε είναι εισαγωγής  στο Γαλαξία, στο προηγούμενο σούπερ μάρκετ στο  Μασούτη είναι ελληνικό  στην ίδια τιμή. .Δεν έχει σημασία από που θα είναι το κρέας, αρκεί να αναγράφεται. Δεν απαγορεύεται η εισαγωγή στην Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε. Αυτό που χρειάζεται είναι μην πουλάμε κάτι που είναι ξένο για ελληνικό. Άρα στην απόφαση μας αυτή υπάρχουν και αυστηρά πρόστιμα για αυτόν που θα το κάνει και γίνονται έλεγχοι για αυτό. Αλλά εδώ μιλάμε για μια πολύ μεγάλη κρίση  για ανθρώπους που είναι σε πολύ μεγάλη οικονομική πίεση.  Και καταφέρνουμε να τους δώσουμε κρέας στην περσινή τιμή. Δεν ξέρω γιατί σας φαίνεται κακό;

Ότι μπορεί για παραδείγματος κάποιοι  να ενοχλούνται το καταλαβαίνω ανθρώπινο είναι  και εγώ στο εμπόριο είμαι χρόνια .Γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ  και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα. Άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα από όσο υπολόγιζαν  ή οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές τις  οποίες έχουν .Το δέχομαι αυτό. Τους καταλαβαίν , δεν αντιδικώ μαζί τους .Όμως ο κεντρικός στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης ήταν να προστατέψουμε τους καταναλωτές, να προστατέψουμε τον πολύ κόσμο .Και πετύχαμε τις περσινές τιμές χωρίς διατίμηση .Συγγνώμη όταν ανεβαίνει η τιμή μας βρίζετε ;Όταν δεν ανεβαίνει τι πάλι δεν μας βρίζετε;» διερωτήθηκε.

Παπαθανάσης: Αυτή την περίοδο μάλιστα βρίσκονται σε ισχύ 4 καλάθια

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης είπε «23η εβδομάδα που είναι σε ισχύ το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και στο 90%
των προϊόντων οι τιμές έχουν διατηρηθεί ίδιες ή χαμηλότερες. Το καλάθι συνολικά μειώθηκε σαν κόστος από την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,25%. Αυτή την περίοδο μάλιστα βρίσκονται σε ισχύ 4 καλάθια: Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Σαρακοστιανό Καλάθι», το «Καλάθι των Νονών» και το «Καλάθι του Πάσχα». Συνεχίζουμε να ορθώνουμε αναχώματα σε αυτή την κρίση ακρίβειας. Να θυμίσουμε ότι από την εφαρμογή που έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων, όπως έρχονται από τις βάσεις δεδομένων των σούπερ μάρκετ. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε τέτοιο εργαλείο στην Ευρώπη, το οποίο μας βοηθά να αγοράσουμε φθηνότερα προϊόντα».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ