Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ποιοι ΑΦΜ και πού κάνουν αίτηση σήμερα – Οι προϋποθέσεις για να λάβετε την επιδότηση

ηλιακοί θερμοσίφωνες

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για την αγορά καινούριου ηλιακού θερμοσίφωνα, μετά και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της σχετικής προκήρυξης: Η διαδικασία αρχίζει από σήμερα και οι αιτήσεις υποβάλλονται σταδιακά ανάλογα με τον τελευταίο ΑΦΜ. Από τις 15 Μαΐου μπορούν να κάνουν την αίτησή τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ, με την σχετική προθεσμία να λήγει στις 20 Ιουνίου. Όσοι κριθούν δικαιούχοι θα λάβουν «διπλή» επιταγή τόσο για την αγορά του ηλιακού όσο και για τις εργασίες εγκατάστασης. Τα ποσά φτάνουν έως και 910 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους όρους που περιγράφονται στον Οδηγό Εφαρμογής και τα Παραρτήματά του, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποιοι παίρνουν την επιχορήγηση

Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος:

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την:

Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας > 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Ποιοι είναι όμως οι περιορισμοί;

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ποια είναι τα ποσά της ενίσχυσης

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά την επιδότηση (1) της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Roller) του συγκεκριμένου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου (βλ. πίνακα Α στη συνέχεια), (2) προαιρετικά, της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.), σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου (βλ. πίνακα Β στη συνέχεια).

Συγκεκριμένα,

Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθούν επιδοτήσεις για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς  και σύγχρονης τεχνολογίας στους δικαιούχους, γίνεται μέσω της πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ως εξής:

Η πλατφόρμα του προγράμματος για τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Τρίτη 20 Ιουνίου στις 3μμ.

Exit mobile version