Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι και πότε κερδίζουν έκπτωση έως 2.200 ευρώ

ηλεκτρονικές αποδείξεις

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αυτή τη στιγμή μέσω της νέας εφαρμογής Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιχειρούν να «ξετρυπώσουν» φοροφυγάδες «σκανάροντας» τις αποδείξεις λιανικής που παίρνουν στα χέρια, ώστε να διαπιστώσουν εάν είναι «μαϊμού». Παράλληλα, όμως όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση φόρου ως 2.200 ευρώ, αν κόβουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνούν όλοι οι πολίτες είναι ότι έως το τέλος της χρονιάς είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων για να μην «τιμωρηθούν» με επιπλέον φόρο, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ

Από φέτος πάντως και ως το 2025 θα έχουν την δυνατότητα να «κόβουν» αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων και να δουν σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν από το 2023 έως το 2026.

Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα για να πληρώνουν δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής, μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου ως και 2.200 ευρώ το χρόνο.

Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ, ωστόσο για να το κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με «πλαστικό χρήμα» από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων.

Για να κερδίσει κάποιος την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% , που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Ποια είναι τα μυστικά για την έκπτωση φόρου

Τα «μυστικά» του φορο-μπόνους με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις είναι τα εξής:

Ποιοι εξαιρούνται της έκπτωσης φόρου

Την έκπτωση φόρου δεν δικαιούνται ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι φορολογούμενοι που εντός του ίδιου έτους έχουν προχωρήσει σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας για τις οποίες έχουν λάβει τη σχετική έκπτωση φόρου.

Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά στον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος.

Παραδείγματος χάριν, αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του ή της συζύγου.

Exit mobile version