Ηλεκτρικά οχήματα: Όλες οι λεπτομέρειες για τα κίνητρα, τους όρους και τις προϋποθέσεις

Κίνητρα με δόσεις για την αγορά 11.700 ηλεκτρικών οχημάτων και δικύκλων και 1.000 φορτιστών αρχίζει να χορηγεί μετά τον Ιούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ “Κινούμαι Ηλεκτρικά” το οποίο θα επιδοτήσει φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για την αγορά 1.700 ηλεκτρικών ΙΧ και 3.000 δικύκλων (1.500 ποδήλατα και 1.500 σκούτερς), 1.000 ηλεκτρικών ή υβριδικών plug –in ταξί και 6.000 εταιρικών οχημάτων ( IX και LCV). Η διάρκεια του θα είναι για το 2020 (δεύτερο εξάμηνο) και το 2021.Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προικοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ρύπων, θα είναι η αρχή καθώς θα ακολουθήσουν και άλλοι “κύκλοι” της δράσης με κοινοτικά κονδύλια. Για τη διεκδίκηση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων απαιτείται η υποβολή αίτησης στην ηλεκτρική πλατφόρμα “ Κινούμαι Ηλεκτρικά “ η οποία θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (Ιούλιος). Θα είναι στα πρότυπα του “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον “δηλαδή με σειρά προτεραιότητας.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την επιδότηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού ΙΧ ( BEV) και το οικολογικό μπόνους ανέρχεται στο 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και με πλαφόν τα 5.500 ευρώ. Επίσης μπορεί να απολαύσει και το κίνητρο 1.000 ευρώ για την απόσυρση του παλαιού οχήματος αλλά και επιδότησης 500 ευρώ για την απόκτηση εγκατάστασης φόρτισης. Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης ίσης με το 205 της αξίας ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ. Μπορούν επίσης να αποσύρουν το παλαιό μηχανάκι τους με όφελος άλλα 400 ευρώ.Στο πρόγραμμα υπάγονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με επιδότηση στο 40% της αξίας και με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί για την απόκτηση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ( BEV) επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής προ φόρων τιμής και με ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 8.000 ευρώ. Ανα θέλουν να αγοράσουν υβριδικό όχημα plug-in (PHEV) με εκπομπές αερίων έως 50 g CO2 / km τότε μπορούν να διεκδικήσουν οικολογικό μπόνους 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής. Η επιδότηση έχει ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ.Επίσης υποχρεωτικά θα πρέπει να αντικαταστήσουν και να αποχαρακτηρίσουν το παλαιό τους όχημα ταξί έχοντας και επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

Εταιρείες

Δικαίωμα συμμετοχής στο “ Κινούμαι Ηλεκτρικά “ έχουν και οι εταιρείες ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους. Μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν έως τρία οχήματα .Αν οι εταιρείες είναι σε νησιά, ο αριθμός αυξάνεται στα έξι οχήματα. Για όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνων ( BEV/PHEV) το οικολογικό μπόνους ισούται με το 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και έως 5.500 ευρώ .Στα 4.000 ευρώ ανέρχεται η ανώτατη επιδότηση για μίσθωση. Για αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ( BEV) το οικολογικό μπόνους ισούται με 15 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων και έως 5.500 ευρώ.Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν η ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο με επιδότηση έως 800 ευρώ. Για τις εταιρείες προβλέπεται επίσης προαιρετική αντικατάσταση του παλαιού οχήματος με μπόνους 1.000 ευρώ. Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι εταιρείες για την απόκτηση ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος θα έχουν και φορολογικά κίνητρα όπως έκπτωση δαπάνης προσαυξημένη κατά 50% και κατά 305 για plug –in υβριδικό όχημα , ενώ στα νησιά οι συντελεστές αυτοί προσαυξάνονται κατά 75% και 35% αντίστοιχα.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.