Ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο

Ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο

Το Συμβούλιο Οικονομίας, το οποίο συστάθηκε από την κυβέρνηση και έχει Πρόεδρο το νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, σε γραπτή εισήγησή του προς τον πρόεδρο, Αναστασιάδη, αναφέρει ότι πρέπει να επιδιωχθεί «πλήρης ιδιωτικοποίηση» των ημικρατικών οργανισμών (τηλεπικοινωνίας, λιμάνια, ηλεκτρισμός), όπου είναι δυνατόν, διότι διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί το 1,4 δισ. ευρώ, που ζητάει η τρόικα.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι πλήρης ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μισή ιδιωτικοποίηση θα αποφέρει λιγότερα από τα μισά έσοδα. Αναφέρεται, ακόμη ότι λύνεται οριστικά το πρόβλημα των πολιτικών παρεμβάσεων και περιορίζεται το πεδίο δράσης κομματικών συμφερόντων.

«Σε περιπτώσεις όπου η πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν είναι δυνατή, ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα θέματα εθνικού συμφέροντος. Πέραν αυτών των θεμάτων, ο ιδιώτης επενδυτής πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στη διαχείριση της εταιρείας», τονίζεται.

Το κράτος πρέπει να εισπράξει από ιδιωτικοποιήσεις 1 δισ., μέχρι το 2016 και άλλα 400 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2018.

«Μία καλή πολιτική θα ήταν να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Cyta (Αρχή Τηλεπικοινωνιών), της διαχείρισης των λιμανιών, καθώς και μερικών μικρότερων οργανισμών (πχ Οργανισμού Ανάπτυξης Γης)», αναφέρεται στην πρόταση.

Παράλληλα, σημειώνεται στο έγγραφο του Συμβουλίου Οικονομίας, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση των οργανισμών, πριν την ιδιωτικοποίηση.

Επίσης, υποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, για να δώσει τα σωστά μηνύματα στην τρόικα. Τέλος, αναφέρεται ότι μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση η ένταξη των ιδιωτικοποιημένων οργανισμών στο ΧΑΚ, οδηγώντας σε ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου και ενδυναμώνοντας το υποτονικό χρηματιστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ