Η βουτιά στο “ζωώδες ένστικτο” της Ελλάδας των μνημονίων – ΦΩΤΟ

Ένα αποκαλυπτικό διάγραμμα από ανάλυση του Bloomberg δείχνει το πτωτικό σπιράλ στην παραγωγική τροχιά της Ελλάδας των μνημονίων της αποτυχίας.

Η ανάλυση στο Bloomberg γίνεται με αφορμή την αναπάντεχη άνοδο που σημείωσε το πραγματικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2015 πριν ξεκινήσουν τα capital control και το κλείσιμο των τραπεζών υπό τους εκβιασμούς της ΕΚΤ και του Eurogroup.

Tο ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2015 σημείωσε άνοδο κατά 0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία

Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2014 παρουσίασε αύξηση 1,4%.

Στην ανάλυση αναφέρει πως εάν το πραγματικό ΑΕΠ ανέβηκε 1,4% σε ετήσια βάση και ο αποπληθωριστής είναι -1,5%. Τότε το ονομαστικό είναι -0,1%.

Η σχέση είναι η εξής σε απλά μαθηματικά:

Ονομαστικό ΑΕΠ = Πραγματικό ΑΕΠ + πληθωρισμός

ή αλλιώς Πραγματικό ΑΕΠ = Ονομαστικό ΑΕΠ – πληθωρισμό.

Όταν όμως κυριαρχεί ο αποπληθωρισμός (ο αρνητικός πληθωρισμός δηλαδή) τότε «τρώγεται» το ονομαστικό ΑΕΠ, το «ζωώδες ένστικτο» υποχωρεί -όπως αποτυπώνεται στην οικονομική έκφραση που πρώτος αναφέρει ο Τζον. Μ. Κέινς στη «Γενική Θεωρία»- και το οποίο καθορίζει εν πολλοίς τις οικονομικές αποφάσεις των ανθρώπων.

Τα «ζωώδη ένστικτά» μας, έλεγε το «πνεύμα» του Κέινς, υποβοηθούμενα από τη γενικότερη αστάθεια του συστήματος που γεννά η οικονομική κρίση, αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τη λογική, την ψυχραιμία, την εμπιστοσύνη και μας οδηγούν σε ανορθολογικές συμπεριφορές- είτε είμαστε μεγαλοεπενδυτές, που παίζουν με δισεκατομμύρια, είτε απλοί άνθρωποι που δουλεύουν για 700 ευρώ τον μήνα.  

Στα μαθηματικά αυτά της ανάλυσης του Bloomberg σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνεται η πρόσφατη «σφαγή» και  μπορεί να δούμε κάποια ελαφριά αύξηση από το κύμα της κατανάλωσης μετά το μπλοκάρισμα στην κίνηση των κεφαλαίων και στο κλείσιμο των τραπεζών.

 

Το διάγραμμα δείχνει το βάθος της παρατεταμένης πτωτικής πορείας (λευκή γραμμή) του ονομαστικού ΑΕΠ που φτάνει σε αρνητικό έδαφος. Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί το βάθος της μείωσης που υφίσταται το ονομαστικό «ζωώδες ένστικτο», σημειώνει. Η Ελλάδα δεν είναι η Ιαπωνία. Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Επίσης δείχνει τον κινητό μέσο όρο των 48 μηνών (ροζ γραμμή) που βουτά από το θετικό 7% στο αρνητικό 3%: Μια συνολική πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο «ζώωδες ένστικτο» της Ελλάδας που αποτελεί τον ορισμό της «Μεγάλης Ύφεσης».

Δείτε επίσης:

FT: H Λαγκάρντ και η νέα πράξη στο ελληνικό δράμα

Απροσδόκητη αύξηση 0,8% του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

Η Ελλάδα του χρέους στην ευρωζώνη της αστάθειας

Bruegel: Η ευρωζώνη και η “πυραμίδα” χρέους στην Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ