Η πανδημία “ματώνει” τον ΕΦΚΑ – Στο… κόκκινο τα έσοδα και τα χρέη των ασφαλισμένων

Στο… κόκκινο παραμένουν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκαλώντας “πονοκέφαλο” στο υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό, γιατί όχι μόνο ο κρατικός κορβανάς έχει απωλέσει μεγάλο μέρος των εσόδων του από εισφορές, αλλά και γιατί την ίδια στιγμή βλέπει τα χρέη των ασφαλισμένων να αυξάνονται μήνα με τον μήνα.

Από την αρχή της πανδημίας επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν λόγω της ρευστής κατάστασης στην αγορά, να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ταμεία, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr. Οι τρέχουσες εισφορές πληρώνονται, αν πληρώνονται, με μεγάλη δυσκολία, ενώ ακόμη κι εκείνοι που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών περιμένοντας να βελτιωθεί η οικονομία και η κατάσταση στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, οι οφειλές στα ταμεία εκτοξεύθηκαν στα 234 εκατ. ευρώ, με τις ασφαλιστικές οφειλές στα ταμεία να φτάνουν τα 37,754 δισ. ευρώ από 37,519 δισ. ευρώ που ήταν τελευταίο τρίμηνο του 2020. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το συνολικό ποσό των 31.093.143.034 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., διαμορφώθηκε στα 37.754.019.722 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο). Η μεταβολή αφορούσε σε αύξηση κατά 359.743.212 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι συνολικές κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 125.506.576 ευρώ”, αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ