Η Ευρώπη και το λάθος του ΔΝΤ

Η Ευρώπη και το λάθος του ΔΝΤ

 

Προβληματισμό προκαλεί και εκτός Ελλάδας η πρόσφατη απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο μνημόνιο, στην οποία γίνεται λόγος για «λάθη» στην πολιτική των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα.

Αλλά πού ακριβώς έγιναν λάθη; Και πρέπει να διορθωθούν ή έχουν ήδη διορθωθεί, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού; Οι απόψεις διίστανται. Ο γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν εκφράζει αυτοκριτική, αλλά κριτική απέναντι στους εταίρους της τρόϊκα, δηλαδή την ΕΕ και την ΕΚΤ- μία κριτική, την οποία αντικρούει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

«Κατ΄αρχήν το ΔΝΤ είναι ο οργανισμός που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πώς αποκαθίστανται τα δημόσια οικονομικά μίας χώρας. Γι’ αυτό ιδρύθηκε. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πως ειδικά αυτός ο οργανισμός, που έχει τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία παγκοσμίως στο συγκεκριμένο ζήτημα, ασκεί κριτική στην ΕΕ και την ΕΚΤ» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Περιθώρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που υποδεικνύει η απολογιστική έκθεση, δεν βλέπει ο γερμανός ευρωβουλευτής «επί του παρόντος», όπως αναφέρει. Αλλά τότε, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της κριτικής που διατυπώνει το ΔΝΤ; «Οι συνέπειες είναι δεδομένες: Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, ώστε το χρέος της να καταστεί βιώσιμο και να αναχρηματοδοτείται εκτός του μηχανισμού διάσωσης. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως η κυβέρνηση Παπανδρέου, έστω κι αν αυτό είναι επώδυνο για τη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά» υποστηρίζει ο Μάρκους Φέρμπερ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ