Η Ελλάδα ένας από τους λόγους που τρομάζει η Fed

Σκεπτικοί και διχασμένοι ήταν οι αξιωματούχοι της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) στη συνεδρίαση του Μαρτίου για τη χρονική στιγμή που θα αποφασίσουν να πατήσουν το κουμπί της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008-7 και την κατακόρυφη πτώσης στα όρια του 0%… με το μάτι και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times (FT), κάποια από τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Fed τάχθηκαν υπέρ αύξησης τον Ιούνιο, ενώ άλλοι πιο διστακτικοί με βάση τα τελευταία ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση, τις επενδύσεις και το ΑΕΠ θεωρούν πως θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο έως το τέλος του 2015 μπας και ξεκαθαρίσει η διφορούμενη κατάσταση.

Κυρίως γύρω από το μέτωπο της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου και της ανόδου του δολαρίου που έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στις αγορές μετοχών και χρέους παγκοσμίως. Στη σκιά των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος στους κόλπους, της ευρωζώνης που εντείνουν το κλίμα αστάθειας διεθνώς.

Σύμφωνα με τους FT δύο μέλη της Fed πρότειναν να ξεκινήσει το 2016 η άνοδος των επιτοκίων καθώς επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα για την πορεία της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη αποδεικνύεται αναιμική, καθώς τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν αδύναμα σε σχέση με τις προσδοκίες και τις υποθέσεις των αγορών, όπως επίσης και η αγορά εργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Fed: “Κακό προηγούμενο” τύπου Lehman το Grexit

Μπερνάνκι: Σοβαρό πρόβλημα τα πλεονάσματα της Γερμανίας

Γροθιά από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Economist: Γιατί μελαγχολεί και η οικονομία στις ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Παγκόσμιο παιχνίδι αποπληθωριστικής κολοκυθιάς – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ