Η Elbit Systems στην έκθεση DEFEA 2021

Tου Θάνου Μωριάτη

Στην ελληνική αγορά συστήθηκε και επισημως η Elbit Systems. Η ισραηλινή εταιρεία βρέθηκε στην έκθεση της DEFEA 2021 στο Metropolitan EXPO με αφορμή και την μεγάλη επένδυση στην Καλαμάτα και το διεθνούς βεληνεκούς Κέντρο Πτήσεων Καλαμάτας το οποίο διαμορφώνεται στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, προσελκύοντας πληθώρα στελεχών της Ισραηλινής κυβέρνησης και του Ελληνικού Στρατού και κέντρισε τα βλέμματα όλων των επισκεπτών. Στην έκθεση της, η Elbit Systems ξεδίπλωσε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές εφαρμογές αεροσκαφών, πλατφόρμα λύσεων αυτοάμυνας, πυρομαχικά κατευθυνόμενης ακρίβειας, έξυπνη επιτήρηση, τεχνολογίες πρόσκτησης στόχου και αναγνώρισης, καθώς και συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών στρατιωτών.

Είναι σαφές ότι η συμφωνία ύψους 1,68 δις δολαρίων (1,37 δις ευρώ περίπου), η μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επόμενες δύο δεκαετίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ικάρων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και βάζοντας τα θεμέλια για ένα κέντρο που θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει χειριστές και πιλότους από όλες τις γειτονικές χώρες. Στην έκθεση της, η Elbit Systems ξεδίπλωσε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές εφαρμογές αεροσκαφών, πλατφόρμα λύσεων αυτοάμυνας, πυρομαχικά κατευθυνόμενης ακρίβειας, έξυπνη επιτήρηση, τεχνολογίες πρόσκτησης στόχου και αναγνώρισης, καθώς και συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών στρατιωτών.

Συμφωνίες τέτοιου επιπέδου, ότι πέραν της ουσιώδους αναβάθμισης που παρέχουν στον τομέα των οπλικών συστημάτων και των δεξιοτήτων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, παράλληλα ισχυροποιούν την θέση της Ελλάδας στο χάρτη των διεθνών συμμαχιών την ίδια ώρα που η Τουρκία διαδραματίζει τον γνωστό αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αποτελούν μία σημαντική βάση για μελλοντικές συνεργασίες στους τομείς άμυνας, ενέργειας, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και θέτουν γερές βάσεις για ένα μέλλον με τις δύο χώρες πιο κοντά.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ειναι πολύ σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό αποτυπώθηκε από την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή θα μεταμορφώσει προς το καλύτερο την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

«Όλο αυτό θα μεταμορφώσει προς το καλύτερο την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων, αλλά αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες. Διότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε μείνει πίσω στο εκπαιδευτικό αντικείμενο, γιατί απλούστατα δεν προσφέρονταν αρκετές ώρες, αφού ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός δεν ήταν επαρκής. Αυτό τώρα καλύπτεται χάρη στην στρατηγική συνεργασία με την Elbit και νομίζω ότι αυτό εκτός από την προφανή ωφέλεια για την Πολεμική μας Αεροπορία -μία επένδυση στο μέλλον, στους ανθρώπους, στους επόμενους πιλότους- θα είναι και μία προφανής ωφέλεια για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εξήρε την τοπική κοινωνία αναφέροντας πως «Η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας βλέπει την προοπτική, βλέπει πως δύο από τις καλύτερες – αν όχι οι καλύτερες – Πολεμικές Αεροπορίες στον κόσμο έρχονται και συνεργάζονται σε στρατηγική βάση με μια μεγάλη επένδυση και πως το εκπαιδευτικό αυτό κέντρο θα εξελιχθεί γρήγορα σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, ικανό να προσελκύσει και να ικανοποιήσει όχι μόνο τους Έλληνες Ικάρους, όχι μόνο τους Ικάρους της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά πιθανότατα και Ικάρους από άλλες Πολεμικές Αεροπορίες ξένων χωρών, κάνοντας την Καλαμάτα πόλο έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), η κα. Shahar Horev, η οποία χαιρέτισε τη διακρατική συνεργασία και τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Yossi Amrani, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος International Marketing and Business Development της Elbit, κ. Ran Kril, και άλλα στελέχη της εταιρείας. Επιπλέον, το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Περικλής Μαντάς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ