Η Αθήνα χρειάζεται χρόνο

Η Αθήνα χρειάζεται χρόνο

 

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο επιπλέον χρόνο, αλλά και επιπλέον χρήματα. Το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας των 130 δισ. ευρώ του περασμένου Φεβρουαρίου δεν ήταν αρκετό τελικά. Έτσι, το Eurogroup ετοιμάζεται να ανοίξει το πορτοφόλι του εκ νέου για την Αθήνα”, σχολιάζει σημερινό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

 

Σύμφωνα με το άρθρο της Γερμανικής εφημερίδας, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ευρωζώνης, που προτιμά να μην κατονομαστεί, δηλώνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα επιπλέον 16 έως 20 δισ. ευρώ. Κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. κατά πάσα πιθανότητα στις 12 Νοεμβρίου. Επομένως, τη συνέναισή του θα πρέπει πιο πριν να δώσει και η γερμανική Βουλή (Bundestag). Μόνη προυπόθεση: η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, δηλαδή με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί η εφαρμογή των μέτρων από το 2016 στο 2022, για μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ (με την Commission να θεωρεί πιθανότερο το 2022 από το 2020 που η τρόικα μέχρι στιγμής σκέπτεται).

Ο ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί για το 2013 και το 2014 μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ επιπλέον βοήθειας. Ενώ εννοείται ότι είναι ιδιαίτερα αμφίβολη η αρχική υπόθεση ότι η χώρα θα μπορούσε το 2015 να “γεννήσει” πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μη χρειάζεται επιπλέον βοήθεια.

Άλλωστε, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο πρωθυπουργός της, η Ελλάδα κινδυνεύει στα μέσα Νοεμβρίου να μείνει με άδεια ταμεία, αν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν ανοίξουν τη στρόφιγγα εκ νέου άμεσα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ