Η αναμονή για τις 120 δόσεις φούντωσε το “δεν πληρώνω” στον ΕΦΚΑ

Σε ανησυχητικά επίπεδα φαίνεται πως κινούνται τα έσοδα του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους βρίσκεται στην επικαιρότητα η κυβερνητική πρόθεση για υλοποίηση μιας νέας, άκρως ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών. Καθώς μάλιστα, βάσει των εξαγγελιών, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα αφορά κατά κύριο λόγο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στα έσοδα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου των μη μισθωτών.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ειδικό στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, για τον Φεβρουάριο του 2019, ειδικά σε σχέση με τις βεβαιωμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η εισπραξιμότητα παρουσιάζεται μειωμένη και κινείται κοντά στο 54% με τα έσοδα να περιορίζονται στα περίπου 128 εκατ. ευρώ από 235 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί για τον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 18,5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και κατά περίπου 25% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάλογη μείωση παρουσιάζουν μάλιστα και τα έσοδα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αφού από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μείωση στα μηνιαία έσοδα που ξεπερνάει το 30%. Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών για τους μη μισθωτούς με υψηλό δηλωμένο εισόδημα, η χειμερινή κόπωση στις πληρωμές που συνηθίζεται εν μέσω κρίσης αλλά και η σταδιακή εξάντληση στα περιθώρια αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, δικαιολογούν ένα μέρος της μείωσης.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κουτρουμάνης, η βασικότερη αιτία για τη μεγάλη μείωση των εσόδων, πέρα από τις αιτίες που αφορούν την κατάσταση της οικονομίας, είναι η προαναγγελθείσα και μη υλοποιηθείσα μέχρι σήμερα ρύθμιση των οφειλών.

Βάσει και της εμπειρίας, όταν αναγγέλλεται μια ρύθμιση υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στις πληρωμές τρεχουσών εισφορών. Παράλληλα, παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και η μη καταβολή δόσεων για προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Όταν μάλιστα «σέρνεται» για πολλούς μήνες η υπόσχεση για 120 δόσεις και καθυστερεί η υλοποίησή της, όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο, θεωρείται πιθανό να μειωθούν αισθητά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, μόλις πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση οφειλών που εκτιμάται ότι θα «τρέξει» εντός του Μαρτίου, θα είναι να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες βεβαιωμένες εισφορές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να ψηφίσουν τη διάταξη που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν, στην πλειονότητά τους, εξαιτίας του προηγούμενου τρόπου υπολογισμού των εισφορών προ ΕΦΚΑ».

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ