Γκάιτνερ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να συντρίψουν τους Έλληνες το 2010

Γκάιτνερ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να συντρίψουν τους Έλληνες το 2010

Το δικό του «stress test» ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά το… όχι και τόσο κολακευτικό «πορτρέτο» του, για πολλούς από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες χάραξης οικονομικής πολιτικής.

Με ωμή γλώσσα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του με τίτλο «Stress Test», ο Γκάιτνερ περιγράφει τους Ευρωπαίους οικονομικούς ηγέτες ως εκδικητικούς, ψυχωτικά κοντόφθαλμους και στερούντες μιας συγκροτημένης πολιτικής που θα αποσοβούσε την οικονομική κρίση που απειλούσε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το Marketwatch, επικαλούμενο έγγραφα που έχουν στα χέρια τους οι Financial Times με κείμενα συνεντεύξεων του Γκάιτνερ.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διάσημη φράση που είπε το 2012 ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ, όπως το να αγοράσει τα ομόλογα των κρατών που δέχονταν τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ντράγκι είπε στον Γκάιτνερ πως ήταν μια αυθόρμητη φράση της στιγμής που δεν είχε συζητηθεί με τους υπόλοιπους τραπεζίτες. Ο Ντράγκι εκμυστηρεύτηκε πως αποφάσισε να προσθέσει τις λέξεις αυτές μετά τη συνάντηση με οικονομικά στελέχη του Λονδίνου που είχαν πειστεί πως η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης.

Ο Γκάιτνερ παρουσιάζει επίσης τους τότε Ευρωπαίους ομολόγους του ως αναποφάσιστους και ανεύθυνους. Καθυστέρησαν τόσο πολύ να πάρουν μέτρα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και είχαν αποκτήσει «εμμονή να τιμωρήσουν την Ελλάδα» και «να συντρίψουν τους Έλληνες για τις οικονομικές ατασθαλίες, που παραλίγο να δηλητηριάσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, οι Ευρωπαίοι είχαν προσέλθει στη συνάντηση των χωρών της G7 στην καναδική πόλη Iqaluit, έχοντας στο μυαλό τους ότι «πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φρικτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν τα πάντα και θα τους συνθλίψουμε».

«Υποτίμησα εντελώς την πιθανότητα να σφαδάζουν για τρία χρόνια», είπε ο Γκάιτνερ. «Ήταν ασύλληπτο για μένα πως θα το άφηναν να χειροτερέψει όσο τελικά το άφησαν».

Σημειώνεται ότι οι FT συγκέντρωσαν περίπου 100 σελίδες με κείμενα συνεντεύξεων του Γκάιτνερ που δόθηκαν στον εκδότη του βιβλίου του προτού ολοκληρωθεί.

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή προς τους δανειστές για τα 5 “όχι” της κυβέρνησης

Νέο ψαλίδι 10% στις επικουρικές συντάξεις

Η κρυφή ευκαιρία της ρύθμισης για χρέη στις εφορίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ