Γερμανία-Ελλάδα: Ο θάνατός σου… η ζωή μου και στην απασχόληση

Τη τεράστια διαφορά στην απασχόληση από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2007-8 δείχνουν διαγράμματα για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, βάσει στοιχείων του ΔΝΤ.

Κάθε διάγραμμα απεικονίζει μια διαφορετική ιστορία και κυρίως την «ελληνική τραγωδία» στην απασχόληση που βουλιάζει δραματικά.

Η μέτρηση ξεκινά από τον Αύγουστο του 2007, όταν έσκασε η φούσκα των «subprime” (δάνεια των φτωχών) στις ΗΠΑ. Κρίση που απλώθηκε μέσα από το κύκλωμα του τραπεζικού συστήματος διεθνώς και πήρε τη μορφή άγριου «ντόμινο» διεθνώς μετά και την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Οκτώβριο του 2008 που έφερε και χρεοκοπίες ολόκληρων κρατών που έσπευσαν να «σώσουν» τους δικούς τραπεζίτες κι άλλους αναξιοπαθούντες της «τέχνης του επιχειρείν».

Η Γερμανία, με κίτρινο, ξεχωρίζει, με 6% περισσότερα άτομα στο σύνολο της απασχόλησης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή και λέει πολλά για τις προσπάθειες να κρατηθεί η απασχόληση στη χειρότερη φάση της Μεγάλης Ύφεσης, εις βάρος του ευρω-νότου.

Οι ΗΠΑ, με μπλε χρώμα, έχει δει μόλις 1% αύξηση των θέσεων εργασίας, παρά τον πακτωλό δημόσιου χρήματος που διοχετεύθηκε από τα πιεστήρια της κεντρικής τράπεζας Fed για να αποφευχθούν τα χειρότερα… μια κρίση αλά 1930. Παρατηρείται μια απότομη “εκκαθάρισης της αγοράς εργασίας ” το 2008 και το 2009 και στη συνέχεια μια ισχυρή ανάκαμψη, με αύξηση των θέσεων εργασίας και σχετική επιτάχυνση τα τελευταία τρίμηνα.

Η  Ιταλία, με πράσινο, δείχνει καλύτερη επίδοση από ό, τι οι ΗΠΑ το 2008 και το 2009, αλλά μετά παρασύρεται χαμηλότερα, σε λήθαργο, σημειώνοντας πτώση 6% στην απασχόληση.

Η Ελλάδα… «δεν υπάρχει». Η έννοια της «οικονομικής εμπιστοσύνης», όπως λένε οι οικονομολόγοι γκρεμίζεται.

Η Ελλάδα, με λευκό χρώμα, βουλιάζει σε Μεγάλη Ύφεση. Υπάρχει ελεύθερη πτώση 22% στην απασχόληση, χωρίς κάποιο ορατό τέλος στην κατρακύλα, σχολιάζει η Μέγκαν Γκριν αναλύτρια στην Manulife Asset Management, στο Bloomberg Radio, σημειώνοντας πως  η κακουχία στην Ελλάδα έχει χρόνια να διανύσει ακόμα.

 

Δείτε επίσηςQ

 Bloomberg: Το “ελληνικό κραχ” χειρότερο από το 1930

Bloomberg: Το “ελληνικό δράμα” σε πέντε εικόνες

“Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει… αποτυχημένο κράτος”

“Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει η Μέρκελ” – Όλο το άρθρο Βαρουφάκη στη FAS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ