Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της κυβέρνησης εάν κλείσουν οι στρόφιγγες και ο “διπλός” λογαριασμός σε ρούβλια

Εναλλακτικό σχέδιο (plan B) για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Aναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Θα γίνει νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται να γίνει έως τον Ιούλιο έτσι ώστε η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού να αυξηθεί σε περισσότερα από 380.000 m3 από 225.000 m3 που είναι σήμερα.
  • Θα επαναλειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες και θα αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.
  • Θα υπάρξουν 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, με diesel εάν αυτό κριθεί ότι είναι απαραίτητο.
  • Ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία και  διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια έχει εκπονήσει η ΔΕΗ.
  • Αναμένεται να αυξηθούν οι ροές ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP
  • Επιπλέον φορτία LNG θα προμηθευτεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας εάν αυτό κριθεί ότι είναι αναγκαίο.
  • Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
  • Θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.
  • Στο πλαίσιο του σχεδίου της χώρας, θα γίνουν υποδομές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας όπως διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος εντάσσονται στο σχέδιο της χώρας

Φυσικό αέριο: Ο  διπλός “λογαριασμός” και η δήλωση Μητσοτάκη

φυσικό αέριο

Χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία πληρωμής φυσικού αερίου σε ρούβλια για μια χώρα προς την Gazprom. Αρχικά η χώρα θα πληρώνει την οφειλή της σε ευρώ σε λογαριασμό της Gazprombank,  εν συνεχεία η τράπεζα  με τη σειρά της θα μετατρέπει το νόμισμα  και  μετά θα καταθέτει το ποσό σε δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια στη Gazprom. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα διαταραχτεί η προμήθεια της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας στηρίζεται στο φυσικό αέριο, τυχόν διακοπή της ροής από τη Ρωσία θα είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα.

Τέλος από τη Ρωσία το φυσικό αέριο για  Πολωνία και Βουλγαρία- Η αντίδραση της Κομισιόν

φυσικό αέριο

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. Ωστόσο την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  μίλησε για το θέμα αυτό .Όπως είπε η  Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες και ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Επίσης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για να διασφαλίσει πως η απόφαση της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να διακόψει τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η  Ρωσία να κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ