Fuel Pass: «Βροχή» οι αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων – Πόσες έχουν γίνει έως τώρα

«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για το Fuel Pass προκειμένου οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν την επιδότηση καυσίμων (βενζίνη ή diesel κίνησης).

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr άνοιξε το πρωί και ήδη έως τώρα έχουν γίνει 64.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 37.500 εξ αυτών αφορούν σε πίστωση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό και οι 26.500 περίπου είναι για άυλη ψηφιακή κάρτα.

Σημειώνεται ότι σήμερα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι έχουν ΑΦΜ το οποίο λήγει σε 0 και 1.

Όσοι χάσουν την ημερομηνία για την αίτησή τους θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν την «επιταγή καυσίμου» μετά την Πρωτομαγιά. Εκείνοι που θα επιλέξουν να εισπράξουν την επιδότηση σε «ψηφιακό πορτοφόλι» θα πάρουν ως και 55 ευρώ.

Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι αντιστοιχούν σε περίπου … ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ και συγκεκριμένα κυμαίνονται μεταξύ 40 με 50 ευρώ. Κέρδος επιπλέον 5 ευρώ θα έχουν όσοι εκδώσουν ψηφιακά τη «επιταγή καυσίμων».

Μπείτε εδώ για να κάνετε την αίτηση

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Η διαδικασία για την «επιταγή καυσίμων» είναι ηλεκτρονική και θυμίζει εκείνη του Freedom Pass, με άλλα λόγια το ποσό της επιδότησης καυσίμου θα μπει σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» ώστε να εξαργυρώνεται στα πρατήρια.

Εναλλακτικά βέβαια ο κάθε δικαιούχος μπορεί να ζητήσει τα χρήματα να μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό, θα χάσει όμως την επιπλέον έκπτωση 5 ευρώ που χορηγείται εάν επιλέξει την «ψηφιακή οδό».

Ο δικαιούχος της «επιταγής καυσίμων» θα δηλώνει στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet τον αριθμό πινακίδας του οχήματός του και η ενίσχυση θα δίνεται για κάθε ΙΧ ανά φυσικό πρόσωπο.

Τα εισοδηματικά όρια

Για να δικαιούται κάποιος το βοήθημα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

καύσιμα

Η επιταγή καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
  • Οι προαναφερόμενες επιδοτήσεις αυξάνονται κατά 5 ευρώ εάν «φορτωθούν» σε «ψηφιακό πορτοφόλι» και δεν κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ