FT: Οι ευρω-τράπεζες και η προστασία προσωπικών δεδομένων

Οι τράπεζες ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες για μια σαρωτική μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας δεδομένων της ιδιωτικής ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αναγκάσει τους δανειστές, καθώς και ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως Google και Facebook να διαγράψουν τα προσωπικά δεδομένα κατόπιν αιτήματος αναφέρουν οι Financial Times.

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν πως με την προγραμματισμένη νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει το «δικαίωμα στο γεγονός ότι ξεχάστηκε», θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο η ανίχνευση της απάτης, η αυτόματη χορήγηση δανείων, ενώ εκτιμούν πως θα δεχθούν πλήγμα οι online υπηρεσίες.

Τα σχέδια κανονισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους μέχρι και 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για όσους παραβιάζουν τους νέους κανόνες…

Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι οι τράπεζες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να συλλέγουν και να επεξεργάζεται τα απαραίτητα στοιχεία για να συμμορφωθούν με άλλες νομικές υποχρεώσεις, όπως μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα για τις τράπεζες είναι αν έχουν τα μηχανισμούς για να διαγράψουν τα ζητούμενα στοιχεία του πελάτη.

Πάντως η Επιτροπή εκτιμά πως η νέα νομοθεσία «θα απλουστεύσει σημαντικά το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις τράπεζες στην ΕΕ από ένα ενιαίο νόμο περί προστασίας δεδομένων θα εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη…

Δείτε επίσης

Έτσι κλέβουν τα στοιχεία σας μέσω iCloud

Αγωγή 25.000 χρηστών κατά του Facebook

Κινέζοι χάκερ κερδίζουν τον αθέατο πόλεμο με τις ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ