“Φρένο” στις άσκοπες μετακινήσεις: Σαρωτικοί έλεγχοι και νέα έντυπα – Τι αλλάζει

Με νέα έκτακτα μέτρα επιχειρεί να βάλει… φρένο στη μετάδοση του κορoνοϊού το υπουργείο Εργασίας. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας, να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις εργαζομένων, των οποίων έχει τεθεί σε αναστολή η σύμβαση. Έτσι αφενός θα ελεγχθούν οι εστίες μετάδοσης του ιού στους χώρους δουλειάς και αφετέρου θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό η εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας οργιάζει.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδότες που βγάζουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και ακολούθως το υποχρεώνουν να εργάζεται βαίνουν αυξανόμενες. Είναι μια νέου τύπου «μαύρη» εργασίας που καθιερώθηκε λόγω της πανδημίας. Με στόχο να… δαμάσει αυτό το φαινόμενο το υπουργείο Εργασίας υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων για το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2.

Παράλληλα, από Δευτέρα θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται, φυσικά, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασίας ή νόμιμης άδειας.

Πλέον αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033. Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Διαβάστε εδώ περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ