Φωτάκης: Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύγχρονο σκάφος για θαλάσσια έρευνα

Μέσα στο 2019 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας(ΙΠΕ), το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης δημιουργείται στα Χανιά με τη σύμπραξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας.

Η παρουσίαση των στόχων και των δράσεων του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, εκπροσώπων του Πολυτεχνείου και του ΙΤΕ, του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Φωτάκης, έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους, που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

«Το Ινστιτούτο που δημιουργείται, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου με το ΙΤΕ, θα αποτελέσει έναν ερευνητικό πόλο, που σε συνεργασία με όλες τις άλλες ερευνητικές ομάδες στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αντλήσει και πόρους και ερευνητές για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του» ανέφερε κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός σημείωσε πως «είναι μία προσπάθεια που δίνει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα γύρω από τον γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο της έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων», προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επτά συμβάσεων στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως είπε, από τις συμβάσεις έχουν επικαιροποιηθεί από τη Βουλή οι πέντε, ενώ οι δύο που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν προϋπογραφεί και υπολογίζεται ότι θα έρθουν στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης για να φιλοξενήσει το Ινστιτούτο έγινε καθώς το ίδρυμα αποτελεί τον φυσικό χώρο για τέτοιες δράσεις. «Η Κρήτη θα είναι σημαντικό μέρος της προσπάθειας για έρευνα και αξιοποίηση λόγω των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων. Συνεπώς, η συγκυρία ήταν πολύ καλή για να προχωρήσει η δημιουργία του Ινστιτούτου» επισήμανε.

Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι το νέο Ινστιτούτο θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και της διασποράς.

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «θα είναι ένα ινστιτούτο στοχευμένης έρευνας και εθνικής εμβέλειας. Αυτό σημαίνει ότι φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και άλλων δυνάμεων της χώρας, εκτός Κρήτης, για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε τεχνολογίες εντοπισμού, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν».

Ο κ. Φωτάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων, τα οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και αφορούν τον τομέα της ενέργειας, διανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές για το νέο Ινστιτούτο. Ήδη, υποστηρίζονται οκτώ εθνικές υποδομές σχετικές με την ενέργεια και το περιβάλλον με το συνολικό ποσό των 41,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών.

Ακόμη, από το πρόγραμμα της ΓΓΕΤ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Ειδικής Υπηρεσίας της ΓΓΕΤ διατέθηκαν σε πρώτη φάση 360 εκατ.ευρώ, από τα οποία 67 εκατ. ευρώ αφορούν έργα που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα. Αυτά τα έργα αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητά τους, την αποθήκευση ενέργειας, τα ενεργειακά δίκτυα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πρόκειται να διατεθεί ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ για στοχευμένη έρευνα σε θέματα κλιματικής αλλαγής με τη δημιουργία σχετικού εθνικού δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προβλεφθεί και η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους για θαλάσσια έρευνα που θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ. Πρόκειται για μία ολιστική συστηματική προσέγγιση στον τομέα «Ενέργεια – Κλιματική αλλαγή».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ