Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πάρουν επιστροφή φόρου – Τι ισχύει για τα μπλοκάκια – Παραδείγματα

Η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι πλέον ενεργή και σχεδόν 2 εκατ. μισθωτοί και επαγγελματίες, υπολογίζεται πως θα σπεύσουν από τις πρώτες κιόλας μέρες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους για να «καρπωθούν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα… επιστροφές φόρου! Σχεδόν 1 στους 4 υπόχρεους υπολογίζεται πως θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και θα εισπράξουν από την εφορία ποσά που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 1.930 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2020, μια χρονιά που «σημάδεψε» η πανδημία και η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα όσον αφορά στους φόρους που αναλογούν σε κάθε πολίτη.

Ποιοι θα πάρουν επιστροφές φόρου

Και αυτό γιατί περίπου 2 εκατ. πολίτες αναγκάστηκαν να επιβιώσουν το περασμένο έτος με … χρήματα του κράτους: Πρόκειται για εκείνους που εισέπρατταν στο μεγαλύτερο μέρος του 2020 είτε αποζημίωση 534 και 800 ευρώ ή αποζημίωση «κουρεμένου» ενοικίου, είτε «συμπλήρωμα μισθού» λόγω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ή Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αυτά τα ποσά σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια δεν «μετράνε» στον υπολογισμό του φόρου.

Έτσι, υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι για πολλούς μήνες αναγκάστηκαν να ζήσουν με 534 ευρώ θα ανακαλύψουν, από την στιγμή που οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητες και σε συνδυασμό με τις κρατήσεις που τους έγιναν στους μισθούς το α’ τρίμηνο του 2020 ή τις περιόδους που εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα αναστολών, ότι φέτος θα έχουν επιστροφή φόρου.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ