Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα έχουν επιστροφές φόρου – Ο νέος κωδικός που θα “απαλλάξει” από τεκμήρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων: Η προσθήκη ενός νέου κωδικού που θα «απαλλάξει» από τα τεκμήρια όσους έχει πλήξει η πανδημία καθυστέρει λίγο την έναρξη της διαδικασίας. Φέτος θα είναι χρονιά επιστροφών για σχεδόν 1 εκατ. μισθωτούς, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι και οι επαγγελματίες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ένας νέος κωδικός που ενσωματώνεται στο έντυπο Ε1 είναι αυτός στον οποίο θα προσμετρηθούν όλα τα χρηματικά ποσά από ενισχύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας και θα οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην απαλλαγή από τα τεκμήρια. Ο νέος κωδικός θα αφορά σε όσους θεωρούνται πληττόμενοι και ως εκ τούτου θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία προσδιορισμού του φόρου με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και του μέτρου των αποδείξεων.

Προσυμπληρωμένα στις φορο- δηλώσεις τα ποσά των ενισχύσεων

Αυτό σημαίνει ότι όσοι με κρατική εντολή ανέστειλαν την εργασία τους, περιόρισαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και έλαβαν κάποια μορφή ενίσχυσης – επιδότησης ή ως ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, θα δουν τον συγκεκριμένο κωδικό προσυμπληρωμένο.

Ο κωδικός αυτός θα βρίσκεται στο έντυπο Ε1 και όσοι τον δουν προσυμπληρωμένο θα απαλλαχθούν από τα τεκμήρια και τα πρόστιμα προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους.

Σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η πλατφόρμα του ΤΑΧΙS για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενους θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου και όπως και πέρυσι η πληρωμή του φόρου θα γίνει με έως και 8 δόσεις. Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Ιουλίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο.

Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

Χρονιά επιστροφών φόρου η φετινή

Χρονιά… επιστροφών φόρου η φετινή, καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και θα εισπράξουν από την εφορία ποσά που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 1.930 ευρώ: Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2020, μια χρονιά που «σημάδεψε» η πανδημία και η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα όσον αφορά στους φόρους που αναλογούν σε κάθε πολίτη.

Με τη συνδρομή του κράτους ζουν για πάνω από ένα χρόνο περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες, καθώς εισπράττουν όλο αυτό το διάστημα είτε αποζημίωση 534 ευρώ ή αποζημίωση «κουρεμένου» ενοικίου, είτε «συμπλήρωμα μισθού» λόγω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ή Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αυτά τα ποσά σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η ώρα της αλήθειας όμως φτάνει, καθώς αμέσως μετά το Πάσχα οι πολίτες θα κληθούν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση.

Ποιοι θα πάρουν επιστροφές φόρου

Κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι που για πολλούς μήνες αναγκάστηκαν να επιβιώσουν με 534 ευρώ θα ανακαλύψουν ότι, από την στιγμή που οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητες και σε συνδυασμό με τις κρατήσεις που τους έγιναν στους μισθούς το α’ τρίμηνο του 2020 ή τις περιόδους που εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα αναστολών, φέτος θα έχουν επιστροφή φόρου.

Αυτό θα συμβεί λοιπόν επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων υπολογίστηκαν όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα -σημαντικά μειωμένα- ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Συνεπώς τα επιπλέον χρήματα που παρακράτησε η Εφορία θα πρέπει να επιστραφούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ