Φορολογικές δηλώσεις με ένα κλικ: Ποιες θα συμπληρώνονται αυτόματα από φέτος – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτόματα αναμένεται να συμπληρωθούν φέτος  από την Εφορία οι φορολογικές δηλώσεις για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για φορολογουμένους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και που δεν είχαν αλλαγές σε οικογένεια και περιουσία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η φορολογική διοίκηση θα συμπληρώσει το έντυπο Ε1 και πως σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς θα ελεγχθούν τα προσωπικά στοιχεία και τα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι «περασμένα» από την υπηρεσία.

Συνεπώς οι πολίτες που δεν θα έχουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στη φορολογική τους δήλωση απλά θα κάνουν «κλικ» για την υποβολή δήλωσης.  Εν συνεχεία θα εκκαθαριστεί ο φορο-λογαριασμός και μετά θα εκδοθεί. Ακόμη και εάν οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν με τη φορολογική δήλωση τους, τότε θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα 

Όσον αφορά στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα επισημαίνεται πως θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις και προσθήκες στους προ συμπληρωμένους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες  όμως δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.

Μάλιστα στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας θα ψηφιστεί  η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό θα βάλει τέλος  στις καθιερωμένες παρατάσεις. Ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή φόρου εισοδήματος επισημαίνεται πως όσοι πάρουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορούν είτε να πληρώσουν εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025

Τι ισχύει για Ε2 και Ε9

Το Ε2

Από το 2025  οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων θα είναι προσυμπληρωμένες. Σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.

Το Ε9

Η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών θα  ισχύσει και για το  Ε9 για τα ακίνητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι  φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους διότι το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myProperty ” για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ