Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ανατροπές και «παγίδες» – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις φορολογικές δηλώσεις: Νέοι κωδικοί στο βασικό έντυπο Ε1, ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ανατροπές στα ανείσπρακτα ενοίκια, συνθέτουν το φετινό τοπίο στις δηλώσεις, όπου και θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η προθεσμία για τις φορο-δηλώσεις λήγει στις 30 Ιουνίου και όσοι σπεύσουν να τις καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνειδητοποιήσουν πως φέτος έχουν προκύψει … αρκετές «παγίδες». Όπως για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία δεν ισχύουν αυτή την χρονιά οι διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και των σκληρών lockdown.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν εισπράττουν ενοίκια

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ατυχία να μην εισπράττουν από τους μισθωτές τους τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει, για να μην φορολογηθούν βαριά για ποσά τα οποία … δεν μπαίνουν στην τσέπη τους θα πρέπει να προσέξουν κατά την υποβολή της δήλωσης τι δικαιολογητικά θα προσκομίσουν. Και αυτό γιατί δεν αρκεί πλέον μία εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης όπως πέρυσι.

Φέτος, τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2021 φορολογούμενος – ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ