Φορολογικές δηλώσεις: 12 αλλαγές στο έντυπο Ε1 – Ποιους αφορούν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που αφορούν στα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς: Στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet όπου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση. Το έντυπο Ε1 θα έχει αρκετές αλλαγές καθώς ενσωματώνει και νέα στοιχεία, καλώντας τους υπόχρεους να δώσουν κάποιες παραπάνω… λεπτομέρειες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων υπολογίζεται να ανοίξει νωρίς, ώστε όσοι υποβάλλουν την δήλωση και πάρουν εκκαθαριστικά σημειώματα να πάνε να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το νέο έντυπο Ε1 θα έχει αρκετές αλλαγές, μεταξύ άλλων για όσους αποφασίσουν να «μεταναστεύσουν» φορολογικά στην Ελλάδα, για εκείνους που κατέγραψαν ζημίες μέσα στο 2021 αλλά και για αυτούς που πληρώνουν ενοίκια για τους ίδιους ή τα παιδιά.

φορολογική ενημερότητα

Όλες οι αλλαγές στον έντυπο Ε1

Το νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβάνει 12 αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει και συγκεκριμένα:

  1. Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 που φέρει τον τίτλο «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ», προστέθηκε η παράγραφο 21 με το ερώτημα «Έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ για εισόδημα από μισθωτή εργασία;». Δεξιά από το ερώτημα αυτό, υπάρχουν οι νέοι κωδικοί 043 και 044, τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που απαντούν καταφατικά στο εν λόγω ερώτημα. Για τη συμπλήρωση των κωδικών αυτών οι εν λόγω φορολογούμενοι οφείλουν να «κλικάρουν» πάνω στον αριθμό 1 που βρίσκεται δίπλα από την λέξη «ΝΑΙ». Η συμπλήρωση των κωδικών αυτών πρέπει να γίνει από όσους φορολογούμενους απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2021 εισόδημα από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα και μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι αυτοί – εφόσον δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα και εφόσον έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία – απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός που απέκτησαν το 2021 από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα.
  2. Στον ΠΙΝΑΚΑ 4Ε, που φέρει τον τίτλο «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑ» προστέθηκε η παράγραφο 5 «Ζημιές προηγούμενων φορ. Ετών από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε.» και δίπλα οι νέοι κωδικοί 873 – 874. Κι αυτό διότι από το φορολογικό έτος 2021 και έπειτα, η μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, η οποία προέκυψε από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε. (μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα) αναγράφεται, στους νέους κωδικούς 873-874 και αφαιρείται από το κέρδος του τρέχοντος έτους κατά την εκκαθάριση. Η μεταφερόμενη ζημία, η οποία προέκυψε εντός του φορολογικού έτους 2021, από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε. πρέπει να αναγράφεται από φέτος ξεχωριστά στους ήδη υφιστάμενους κωδικούς 871-872 της παράγραφος 4 του ΠΙΝΑΚΑ 4Ε.
  3.  Στον ΠΙΝΑΚΑ 6, που φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ» έχουν καταργηθεί οι κωδικοί 305-306 της παράγραφος 11 στους οποίους μέχρι πέρυσι αναγράφονταν από τους φορολογούμενους τα καθαρά ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον για τα ποσά αυτά δεν υπήρχε ηλεκτρονική πληροφόρηση. Η κατάργηση των κωδικών αυτών έγινε επειδή το ΕΚΑΣ καταργήθηκε.
  4. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 καταργήθηκαν και οι κωδικοί 335-336 της παράγραφος 12, στους όποιους μέχρι πέρυσι προσυμπληρώνονταν από την Α.Α.Δ.Ε. τα καθαρά ποσά του ΕΚΑΣ, επειδή το επίδομα αυτό καταργήθηκε.
  5. Οι παράγραφοι 13 – 22 του ΠΙΝΑΚΑ 6 αναριθμήθηκαν σε παραγράφους 11 – 20, λόγω της κατάργησης των παραπάνω κωδικών.
  6. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 στην παράγραφο 11 «Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας» προστέθηκαν οι κωδικοί 081,082,083 δίπλα από τους οποίους πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.
  7. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 στην παράγραφο 12, «Ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένεια που σπουδάζουν στο εξωτερικό» προστέθηκαν οι κωδικοί 084,085,086 δίπλα από τους οποίους πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.
  8. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 καταργήθηκε ο διαχωρισμός των κωδικών 817, 819 και 821 σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν και προστέθηκαν οι κωδικοί 818-820-822. Οι νέοι κωδικοί 818, 820, και 822 πρέπει να συμπληρώνονται από την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή σε περίπτωση που η μίσθωση αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον σύζυγο-υπόχρεο.
  9. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 στην παράγραφο 13 «Ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν» προστέθηκε ο κωδικός 087 δίπλα από τον οποίο πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.
  10. Ο τίτλος του ΠΙΝΑΚΑ 7 άλλαξε από «ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ», που ήταν μέχρι πέρυσι, σε «ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ».
  11. Στον ΠΙΝΑΚΑ 7 προστέθηκε παράγραφος 13 με τίτλο «Ποσό που καταβλήθηκε στους ΕΛΚΕ από μη ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα». Δίπλα προστέθηκαν και οι νέοι κωδικοί 633 – 634. Στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021 στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., από φορολογούμενους καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 113 παρ. 1 ν. 4821/2021 και αφορά στα έτη 2018 και επόμενα. Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. ε’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 68 παρ. 1 ν. 4758/2020, το ποσό που καταβάλλεται από κάθε υπόχρεο Καθηγητή ή υπηρετούντα λέκτορα για οφειλές του έτους 2018 και εξής εκπίπτει από τη φορολογική δήλωση που υποβάλλεται κατά το επόμενο φορολογικό έτος, επομένως τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2021 και αφορούν σε οφειλές των ετών 2018 έως και 2021 αφαιρούνται από τα εισοδήματα όλων των κατηγοριών που θα περιληφθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.
  12.  Στον ΠΙΝΑΚΑ 8 που φέρει τον τίτλο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ» προστέθηκε ο κωδικός 033. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην παράγραφο 1 του ΠΙΝΑΚΑ 8 δηλώνονται διακριτά τα κοινά τέκνα του υπόχρεου και της συζύγου/ΜΣΣ, καθώς και τα τέκνα καθενός εξ αυτών που δεν έχουν αποκτήσει από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ