Φορο- δηλώσεις για αναδρομικά συνταξιούχων – Όλες οι λεπτομέρειες

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά και χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2016 προκειμένου να δηλώσουν αναδρομικά ποσά αποδοχών ή συντάξεων που έλαβαν εντός του 2017 αλλά αφορούν στο έτος 2016 έχουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων πολλοί εξ αυτών θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, λόγω αναδρομικής αύξησης του ύψους των φορολογητέων εισοδημάτων του 2016. Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων είναι πλέον διαθέσιμη και στο Taxisnet.

Μεταξύ άλλων, μέσω της εφαρμογής αυτής, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις, τα ποσά των κρατήσεων της μηνιαίας εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία αφορούν στο 2016 και τα οποία τους επιστράφηκαν ως “αναδρομικά” μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2017.

Η δυνατότητα αυτή ισχύει όμως, μόνο για τους συνταξιούχους για τους οποίους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, δηλ. έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο Taxisnet από τα ασφαλιστικά τους ταμεία βεβαιώσεις συντάξεων στις οποίες τα ποσά των καταβληθέντων αναδρομικών έχουν διαχωριστεί για το έτος 2016.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής όφειλαν να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα, ηλεκτρονικά και με επιφύλαξη τη δήλωση εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Όφειλαν επίσης, να έχουν προσέλθει στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής δήλωσης των εισοδημάτων του 2017 και να έχουν προσκομίσει σε έντυπη μορφή τη σχετική βεβαίωση συντάξεων από τον ασφαλιστικό τους φορέα, η οποία θα έπρεπε να εμφανίζει τον διαχωρισμό των αναδρομικών στα έτη που αφορούν.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ