“Έξυπνα” εγγυημένα δάνεια των 50.000 ευρώ: Πότε “βγαίνουν στον αέρα” – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Μέσα στον Μάρτιο υπολογίζεται να βγουν στον «αέρα» τα νέα «χειρουργικής» ακρίβειας δάνεια τα οποία στοχεύουν στην στήριξη μικρών υγιών οικογενειακών επιχειρήσεων: Τα δάνεια αυτά θα χορηγηθούν μέσα από ένα πρόγραμμα «έξυπνης» χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης 50.000 ευρώ, εγγυημένα από το Δημόσιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους, στον Γ’ κύκλο Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έτσι, μπαίνει στην τελική ευθεία η ενίσχυση σχεδόν 8.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν με χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.

Προθεσμία για τη χρηματοδότηση

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας αυξήθηκε με πόρους 220 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ). Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των τριών κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ανέρχονται πλέον στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, μοχλεύοντας τελικά δάνεια ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ. Μέσα από αυτό το «έξυπνο» πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ. Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων. Με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείο Εγγυοδοσίας, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 460 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ