Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Πώς θα εξασφαλίσετε το μέγιστο ποσό των 23.250 ευρώ – Το σημείο – κλειδί στις αιτήσεις

Εντός του τρέχοντος μήνα ή το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου «ανοίγει» -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- η ειδική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις νέων 18 έως 39 ετών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ένας νέος μπορεί να εξασφαλίσει επιδοτήσεις που αγγίζουν τα 23.250 ευρώ, με το ποσό αυτό να μπορεί να το «ξοδέψει» για να αντικαταστήσει πλακάκια, τέντες ή ακόμη και είδη υγιεινής στο σπίτι του.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προσοχή όμως: Για να μπορέσει ο δυνητικός δικαιούχος να φτάσει να χρηματοδοτηθεί για εργασίες ανακαίνισης της οικίας του (όπως είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση των πλακιδίων, ειδών υγιεινής, τέντας, ακόμη και αγοράς νέου ψυγείου ή κουζίνας) θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πρώτα για το σκέλος «Εξοικονομώ» του προγράμματος, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιες εργασίες χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω»

Με άλλα λόγια ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να χρειάζεται να «τρέξει» πρώτα από όλα εργασίες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του, όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων και κατόπιν να υποβάλλει αίτηση για ανακαίνιση της οικία του. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

  • Το «Εξοικονομώ για Νέους»,που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  • Το «Ανακαινίζω για Νέους», περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Πρέπει να επισημανθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω», με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για την υπαγωγή και στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Πάντως, το πρόγραμμα δεν αφορά παρεμβάσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα εισοδηματικά όρια και οι επιδοτήσεις

Για το σκέλος του «Εξοικονομώ» υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες. Αντίθετα, για το «Ανακαινίζω» το εισοδηματικό όριο είναι 20.000 ευρώ για όλους και επιπλέον το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Οι τέσσερις κατηγορίες του «Εξοικονομώ» είναι οι εξής:

  1. Έως 5.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000 ευρώ οικογενειακό.
    2. 5.000-10.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό.
    3. 10.000-20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό.
    4. 20.000-30.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 30.000-50.000 ευρώ οικογενειακό

Το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο αιτών, αλλά και με το αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης για το σκέλος «Εξοικονομώ» διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Για την πρώτη εισοδηματική κατηγορία, 75% για ιδιοκατοίκηση και 65% για χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.
  2. Για τη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία, 70% ιδιοκατοίκηση και 60% χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.
  3. Για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία, 55% για ιδιοκατοίκηση και 50% για χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.
  4. Για την τέταρτη εισοδηματική κατηγορία, 45% ιδιοκατοίκηση και 40% για χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.

Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται μπόνους αποκέντρωσης 15%. Αφορά αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε δημοτική ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Για το «Ανακαινίζω», το ποσοστό επιχορήγησης είναι 30% οριζόντια για όλους. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων συγκυρίων σε επιλέξιμη κατοικία ή αν η χρήση κατοικίας γίνεται από έτερο πρόσωπο, (άλλος συγκύριος, δωρεάν παραχώρηση, ενοικίαση), τότε ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα πάντα με τον προδημοσιευμένο οδηγό, το πρόγραμμα δεν αφορά σε παρεμβάσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Παράλληλα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021». Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον πρόγραμμα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ