Εξαγορά πλασματικών ετών: Τι ισχύει για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες – Γράφει ο Δημήτρης Μπούρλος

Μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, συνταξιοδοτείται και θα συνταξιοδοτείται με σαράντα έτη ασφάλισης σε ηλικία εξήντα δύο ετών. Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, που ο χρόνος ασφάλισης των σαράντα ετών συμπληρώνεται μόνο από πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

Γράφει ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου γίνεται χρήση και προσθήκη πλασματικών ετών. Για την αναγνώριση των πλασματικών ετών απαιτείται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) εξαγορά, η οποία συναρτάται με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών – αποδοχών που έχει ο ασφαλισμένος τον μήνα που προηγείται της αίτησης αναγνώρισης – εξαγοράς. Με τη θέσπιση του νέου συστήματος επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από 1-1-2020, στην ουσία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αυταπασχολούμενοι, συμμετέχοντες σε εταιρείες, αγρότες κ.λπ., έχουν δυνατότητα να επιλέγουν και την κατηγορία άρα και το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν για τα πλασματικά έτη.

Κάποιος για παράδειγμα, που προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί το 2021 με αναγνώριση πλασματικών, ο οποίος συνεχίζει την ασφάλισή του, μπορεί έως 31-12-2021 να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία που τον εξυπηρετεί στο συνταξιοδοτικό πλάνο που έχει καταρτίσει. Δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο στους μισθωτούς. Γι΄ αυτούς, το κόστος των πλασματικών προσδιορίζεται αποκλειστικά από το ύψος των αποδοχών που έχουν τον μήνα πριν την αίτηση αναγνώρισης, το οποίο βεβαίως δεν το επιλέγουν.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ