Ευρωζώνη- Αδύναμο ξεκίνημα της ανάπτυξης το β’ τρίμηνο

Υποτονικό ξεκίνημα είχε το β’ τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, παρά την «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ, δηλ. «εκτύπωσης» χρήματος  60 δισ. ευρώ την ημέρα προς τις τράπεζες που δύσκολα φτάνουν στην πραγματική οικονομία.

Πριν μερικά 24ωρα ανακοινώθηκε πως η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα βρέθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό 22 μηνών. Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 46.5 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48.9 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης και που θεωρείται καλή ένδειξη για τον ρυθμό ανάπτυξης, διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες από 54,0 μονάδες το Μάρτιο.

Ο τελικός δείκτης ήταν καλύτερος από την αρχική εκτίμηση στις 53,5 μονάδες. Κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη.

«Το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν κατάφερε να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική είναι απογοητευτικό, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις στο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών αποτελούν πραγματικά ενθαρρυντικό στοιχείο για αυτούς που καθορίζουν την πολιτική ότι η οικονομική υγεία της Ευρωζώνης βελτιώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Οι δείκτες PMI υποδεικνύουν ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία βάση για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, είπε ο Γουίλιαμσον, κάτι που συνάδει με τις εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο.

Η πρόσφατη πτώση του ΡΜΙ «θα χρησιμεύσει για να ελέγξει την πρόσφατη αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει φέρει ένα εγγυημένο εισιτήριο για την ανάκαμψη στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Οι εταιρίες, ωστόσο, από την πλευρά τους μείωσαν τις τιμές, στη θηλιά του αποπληθωρισμού. Ο σύνθετης δείκτης για την παραγωγή, που ανήλθε στο 49,2 από τις 48,9 μονάδες, βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων εδώ τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό οκταμήνου των 54,2 μονάδων που σημείωσε το Μάρτιο, αλλά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 53,7 μονάδες.

Δείτε επίσης

Ελλάδα και το κέντρο της ευρωζώνης ρίχνουν την παραγωγή στην περιοχή

Telegraph: Μεγαλύτερο ευρω-ρίσκο το πλεόνασμα της Γερμανίας

Χαστούκι Κομισιόν: Ρίχνει στο 0,5% το ΑΕΠ ανεβάζει στο 180% το χρέος

Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ