Eurogroup: Συμφωνία στα βασικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Eurogroup: Συμφωνία στα βασικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, συμφώνησαν νωρίτερα το βράδυ, για την αρχή της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τον μηχανισμό που θα επιτρέπει στο μέλλον την απευθείας διάσωση των τραπεζών μιας χώρας.

«Συμφωνήσαμε απόψε για το πώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα λειτουργήσει σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, μετά από την συνάντηση με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές του εγγράφου-πλαισίου συμφωνήθηκαν απόψε» συμπλήρωσε ο ίδιος, αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δεσμευτικοί κανόνες θα επισημοποιηθούν αργότερα.

«Η πράξη αυτή θα διατηρήσει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» και την αποτροπή της «μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης στη κρίση του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Γερόεν Ντάισεμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή είναι «πολύ σημαντική για εμάς» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο μηχανισμός αυτός θα είναι έτοιμος στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2014.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ