Eurogroup: Ο Γιούνκερ αναμένει συμφωνία

Eurogroup: Ο Γιούνκερ αναμένει συμφωνία

 

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένει στο σημερινό Eurogroup επίτευξη συμβιβασμού για ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ενώ τον πήχη των προσδοκιών κατεβάζει η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της Κύπρου βλέπει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τονίζοντας ότι στο σημερινό Eurogroup, «δεν θα πρέπει απλά να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», αλλά «να την παρουσιάσουμε και σε ολοκληρωμένη μορφή».

 

Θα βρεθεί λύση σήμερα;

 Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά. Η ευρωζώνη είχε διακηρύξει στην υπόθεση της Ελλάδας ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και με αυτό το δεδομένο «θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνιστούν απλά ένα αδέξιο κούρεμα», διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ.

 

«Η ευρωζώνη θα πρέπει να συμπαρασταθεί στις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις»

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εξυγιάνει η Λευκωσία τον τραπεζικό της τομέα. «Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές οάσεις η Κύπρος απέχει ακόμη πολύ από αυτό που λέμε «εντάξει» στο πνεύμα του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν για να διευκρινίσει ότι «η ευρωζώνη θα πρέπει να συμπαρασταθεί σε όλες τις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις». Και ακριβώς αυτό υποσχέθηκε η κυπριακή κυβέρνηση.

 

Την ίδια ώρα ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι είναι «θεμιτό» να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις «τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους». Όπως σημείωσε, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση για την Κύπρο, μια λύση δηλαδή που θα μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και που θα μπορεί να υλοποιήσει η μικρή χώρα της ευρωζώνης. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, πρόσφατα το ΔΝΤ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να επιστρέψει τα 17 δις της σχεδιαζόμενης βοήθειας.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ