Εurogroup με πιέσεις για τα προαπαιτούμενα

Εurogroup με πιέσεις για τα προαπαιτούμενα

 

Η σημερινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνη αναμένεται να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξής τους, καθώς και να καλέσει την Ελλάδα να συνεχίσει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία ελπίζουν να είναι οι πρώτες από τις πέντε χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες θα βγουν από τα προγράμματα στήριξής τους. Αυτό θα ωφελούσε τις κυβερνήσεις τους και την ευρωζώνη, τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Πρόκειται για σημαντική πρόοδο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία «δείχνει ότι τα προγράμματα φέρνουν αποτέλεσμα εάν εκτελούνται με αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι «διανύσαμε μεγάλη απόσταση από την έναρξη την κρίσης και πολλοί πολίτες μας χρειάστηκε να κάνουν τεράστιες θυσίες για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

Τα προγράμματα στήριξης της ευρωζώνης συνοδεύτηκαν από αυστηρές πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το Δουβλίνο συνήψε μια συμφωνία δανεισμού 67,5 δισεκ. ευρώ το 2010 μετά τις τεράστιες ζημίες που υπέστησαν οι ιρλανδικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ η Μαδρίτη είχε εξασφαλίσει ένα δάνειο έως του ποσού των 100 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι για να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της τομέα. Τελικά δανείστηκε 41,37 δισεκ. ευρώ.

Θα είναι «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ΕΕ και την ευρωζώνη το να μπορέσει να πει ότι οι χώρες αυτές ανατάσσονται, αλλά μπορούν να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως απαιτούνται προσεκτικοί σχεδιασμοί ώστε να μην υπάρξουν «δυσλειτουργίες». Η ιρλανδική κυβέρνηση συζητούσε εάν και κατά πόσον θα χρειαζόταν μια προληπτική γραμμή πιστώσεων για να καθησυχαστούν οι νευρικοί επενδυτές, όταν η χώρα επιστρέψει στις αγορές δανεισμού. Μια τέτοια συμφωνία όμως θα έχει κόστος, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕ.

«Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα πρώτα απ’ όλα εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση, άρα επαφίεται σε εκείνους πρώτα να διατυπώσουν μια θέση για το θέμα αυτό», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup.

«Θα ενημερωθούμε από τον Ιρλανδό συνάδελφο (σ.σ. υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούναν) σήμερα και πιθανόν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος όσον αφορά την Ισπανία. Πηγές της ΕΕ λένε ότι εκτιμούν πως η Μαδρίτη θα κάνει μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς περαιτέρω όρους, όπως μια προληπτική συμφωνία χορήγησης πιστώσεων.

«Η Ισπανία φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, έτσι είμαι πολύ αισιόδοξος», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ. «Θα καταλήξουμε σε μια θετική απόφαση, είμαι βέβαιος», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ζήτημα του χειρισμού του χρηματοδοτικού κενού που προβλέπεται για το 2014 συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις. «Νομίζω ότι είναι κρίσιμο οι Έλληνες να επιταχύνουν λίγο τις προσπάθειές τους σε αυτό το σημείο ώστε συμφωνήσουμε και να συνεχίσουμε με την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Θα χρειαστούμε περισσότερη πρόοδο πριν μπορέσουμε να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις», είπε.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ