Εurogroup: Κερδίζει έδαφος το… ελληνικό πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο – Όρος οι πλειστηριασμοί για τη 2η υποδόση των 5,7 δισ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η ιδέα του «ελληνικής εμπνεύσεων – ελληνικής ιδιοκτησίας» προγράμματος, για το διάστημα μετά την 20 Αυγούστου του 2018 και την ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος διάσωσης κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, μετά και το χθεσινοβραδινό Εurogroup, στο οποίο ο όρος κατεγράφη, όχι απλά ως άποψη της Κομισιόν, αλλά στην επίσημη δήλωση του οργάνου.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του Εurogroup η Ελλάδα καλείται μαζί με τους θεσμούς, να καταρτίσει μια «φιλόδοξη και ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική» (an ambitious comprehensive growth strategy) εγκαίρως πριν την 20η Αυγούστου.

Το πρόγραμμα η καλύτερα η «ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική» – holistic Greek growth strategy – θα ληφθεί υπόψιν στην κατάρτιση του επόμενου DSA (debt sustainability analysis), όπως ρητά αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης.

Κατά συνέπεια θα πρόκειται για πρόγραμμα με στόχους (που θα ταυτίζονται με τη συμφωνία της Μάλτας περί πλεονασμάτων και θα την καταγράφουν). Το ανοιχτό σημείο παραμένει το πως θα γίνει η επιτήρηση του προγράμματος αυτού, αν και ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν σαφής όταν μιλούσε για “κανονικότητα” και το προληπτικό σκέλος του συμφώνου σταθερότητας. Αυτό ασφαλώς δε σημαίνει ότι αυτή θα είναι η μόνη ιδέα στο τραπέζι μέχρι την 20η Αυγούστου.

Τη στιγμή μάλιστα που το Eurogroup ζητά από το EWG να ξεκινήσει τις τεχνικές εργασίες για την συμπερίληψη της λεγόμενης γαλλικής πρότασης (που δεν έχει καμία απολύτως πραγματική σχέση με τη Γαλλία αλλά έχει μείνει να λέγεται έτσι) και μια σειρά από μεταβλητές της αναδιάρθρωσης θα χρειάζονται επιτήρηση στενότερη αυτής που προσφέρει το ευρωπαϊκό εξάμηνο ή το PPS (post program surveillance) αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε ωστόσο την λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και ως εκ τούτου η συζήτηση των 19 δεν έχει πάει προς το παρόν προς τα εκεί.

Σε ό,τι αφορά τη δόση, η τέταρτη δόση του προγράμματος ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση το Φεβρουάριο ύψους 5,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και να χτιστεί το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η μεταγενέστερη εκταμίευση για εκκαθάριση καθυστερήσεων μπορεί να εγκριθεί από το EWG την άνοιξη, με την επιφύλαξη θετικής αναφοράς από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθαρών καθυστερήσεων χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και επιβεβαίωση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι συνεχίζεται η απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων όσο θα τρέχουν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης για το πρώτο τμήμα, ενώ για την έγκριση του δευτέρου θα χρειαστεί τόσο η πιστοποίηση της κάλυψης των arrears, όσο και η εκτέλεση των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Τσακαλώτος μετά το Eurogroup: Δεν βλέπω τους θεσμούς να έχουν μεγάλη όρεξη για προληπτική γραμμή

Στην εκτίμηση ότι οι θεσμοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην επιλογή της προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup.

Συζητήσαμε για το χρέος, δεν συζητήσαμε για την έξοδο από το πρόγραμμα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

“Θα υπάρξει συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να πω ότι δεν βλέπω τους θεσμούς να έχουν μεγάλη όρεξη για προληπτική γραμμή στήριξης”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε. “Ποιο είναι το νόημα να έχεις αποθέματα; Τα αποθέματα είναι μία προληπτική γραμμή, το 1,9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί είναι μέρος αυτού του αποθέματος”.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι η “η γ’ αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, μένουν μόνο μερικά προαπαιτούμενα κατά βάση τεχνικής φύσης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως πλέον όλοι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και πλέον κοιτάμε μπροστά το μέλλον και την έξοδο από το πρόγραμμα”.

Σημείωσε ακόμα ότι η 4η αξιολόγηση δεν θα έχει τόσα πολλά προαπαιτούμενα όπως οι προηγούμενες.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.