Ετήσια κανονική άδεια: Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή – Γράφει η Σοφία Γκλιάτη

Είναι γνωστό πως οι εργαζόμενοι που συνδέονται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές από τον εργοδότη τους.

Γράφει η φοροτεχνικός Σοφία Γκλιάτη

Η άδεια αυτή χορηγείται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος σε κάθε εργοδότη κατά το 1ο και το 2ο ημερολογιακό έτος. Από το 3ο ημερολογιακό έτος και έπειτα, ο εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρη την ετήσια κανονική άδειά του, σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί την άδεια έως τις 31/12 κάθε έτους.

Το 2020, λόγω των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, η χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας κατέστη δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη. Υπενθυμίζεται πως η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται σε εργάσιμες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας κάθε εργαζόμενου.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας λοιπόν, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να λάβει την άδεια του, εφόσον η χορήγηση αυτής πραγματοποιείται σε εργάσιμες ημέρες, οι οποίες δεν μπορούν να συμψηφιστούν με τις ημέρες της αναστολής. Ωστόσο, καθώς η αναστολή της εργασιακής σχέσης αναστέλλει μονάχα την υποχρέωση παροχής της συμφωνημένης εργασίας από τον εργαζόμενο (και αντίστοιχα την υποχρέωση καταβολής μισθού από τον εργοδότη), το δικαίωμα του εργαζόμενου ως προς την ετήσια κανονική του άδεια, ούτε θίγεται, ούτε επηρεάζεται.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ