Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει με την 4ήμερη απασχόληση – “Κλειδί” η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου έχει αρχίσει, καθώς στις αρχές Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση του στη Βουλή, ενώ για 15 μέρες θα βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Μια από τις πτυχές του σχεδίου νόμου που έχει προκαλέσει ισχυρή ρήξη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το νέο πλαίσιο που περιγράφεται στο νομοσχέδιο προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εξάμηνη βάση για όσους έχουν ατομική σύμβαση εργασίας, κατόπιν όμως συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή του εργοδότη και του εργαζόμενου. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν συναινεί στην αυξομείωση του χρόνου εργασίας δεν θα κινδυνεύει με απόλυση, καθώς αυτή θα θεωρείται αυτομάτως άκυρη.

Προβλέπει ρητά την κατοχύρωση του 8ωρου, 5ήμερου και 40ωρου. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά η δυνατότητα τετραήμερης απασχόλησης χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης, ενώ ορίζεται πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν ειδικοί στο enikonomia.gr, ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας καθίσταται το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα για την εφαρμογή του νέου συστήματος από μια επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ