Εργασιακό νομοσχέδιο: “Γκρίνια” στους εργοδότες για τις άδειες – Ποιες διατάξεις τους “ενοχλούν”

Το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες έχει φέρει γκρίνια όχι μόνο στις τάξεις των εργαζομένων, αλλά και σε αυτές των εργοδοτών. Είναι αλήθεια το νέο πλαίσιο αλλάζει ριζικά το εργασιακό τοπίο σε πολλά επίπεδα. Το καθεστώς της τηλεργασίας αυστηροποιείται, οι άδειες επί πληρωμή αυξάνονται και μπαίνει επιτέλους σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα ωράρια και οι υπερωρίες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, έρχονται σημαντικές ανατροπές σε ωράριο και υπερωρίες που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός καθώς οι διατάξεις του σχετικά με τις υπερωρίες, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το καθεστώς των απολύσεων και τις αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων τους βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Στην άλλη πλευρά, σε αυτή των εργοδοτών, υπάρχουν επίσης αρκετά παράπονα για μια σειρά διατάξεων που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr.

Μια από τις διατάξεις που προκαλεί πονοκέφαλο στους εργοδότες είναι η εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατών με αυτές των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες επιχειρήσεις βλέπουν με θετικό μάτι την εξίσωση στις αποζημιώσεις, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα πρέπει να μην έχει αναδρομική ισχύ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ