Έρευνα Πολυτεχνείου Κρήτης:Έτσι θα βγούμε από την κρίση

Έρευνα Πολυτεχνείου Κρήτης:Έτσι θα βγούμε από την κρίση

 

Εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων θεωρούν οι περισσότεροι Κρητικοί τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, σύμφωνα με Παγκρήτια Δημοσκόπηση με θέμα την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, οι Κρητικοί δηλώνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές και δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον ελληνικό τουρισμό ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε υπό την εποπτεία του Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη, Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων και του Κων/νου Ζοπουνίδη καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia School of Management,  όσον αφορά στην άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στη φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα επικρατεί η αίσθηση σε ποσοστό 52,0% ότι επιβαρύνει αρκετά τις υπάρχουσες επιχειρήσεις χωρίς να τους αφήνει έτσι περιθώρια ανάπτυξης. Συγχρόνως το 43,4% των πολιτών θεωρεί πως η υπάρχουσα φορολογική πολιτική λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη. Αντίθετη άποψη διατύπωσε ένα πολύ μικρό ποσοστό του δείγματος (1,1%) υποστηρίζοντας πως δεν επηρεάζει την ανάπτυξη, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που θεωρούν ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων ευνοεί τις πρωτοβουλίες των πολιτών για ανάπτυξη (0,8%). 

Εμφανής είναι η εμπιστοσύνη των Κρητικών στον τουρισμό, καθώς το 86,8% επιθυμεί την αύξηση του αριθμού των τουριστών στο νησί, ενώ το 12,2% του δείγματος δήλωσε ότι ο τουρισμός στην Κρήτη πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, οι ερωτηθέντες κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση  κυρίως στον τουρισμό (38,3%), στο εμπόριο (22,7%). Ακολουθούν οι ιατρικές υπηρεσίες (19,7%), η δημόσια διοίκηση (17,5%). Δεν έλειψαν και εκείνοι που πρότειναν τις ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες σε ποσοστά 0,3% και  1,6% αντίστοιχα.

 

Την ανησυχία τους για την παρεχόμενη εκπαίδευση από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εξέφρασαν οι πολίτες σε σχετική ερώτηση, οι οποίοι σε ποσοστό 51,4% θεωρούν ότι χρήζει βελτίωσης και δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 36,7% του δείγματος.  

 

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με τις δυνατότητες που μπορούν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα τους στο διεθνή χώρο, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 73,8% υποστηρίζει ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολύ προηγμένες χώρες στον τομέα του εμπορίου.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι το 23,8% του δείγματος έχει αντίθετη γνώμη για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι αδυνατούμε να ανταγωνιστούμε τις πολύ προηγμένες χώρες στον τομέα του εμπορίου, ενώ το 2,4% του δείγματος δεν απάντησε στην συγκεκριμένη ερώτηση. 

Σε σχετική ερώτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (96,5%) δηλώνει πως μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πολύ προηγμένες χώρες και στον τομέα του τουρισμού, ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 2,1% έχει αντίθετη άποψη. Το υπόλοιπο 1,4% των πολιτών δεν έδωσε απάντηση στην ερώτηση.   

Η ερώτηση περιελάμβανε και τον τομέα της ναυτιλίας, όπου μεγάλο ποσοστό (86,7%) των ερωτηθέντων παρουσιάζεται θετικό μιας και υποστηρίζει πως μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πολύ προηγμένες χώρες στον συγκεκριμένο τομέα.

Θετικοί σε μεγάλο ποσοστό (66,9%) εμφανίζονται οι πολίτες και σε ερώτηση σχετικά με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι το 30,9% του δείγματος έχει αντίθετη γνώμη, δηλώνοντας ότι δεν θα καταφέρουμε να ανταγωνιστούμε τις προηγμένες χώρες στον τεχνολογικό τομέα.

Σε ότι αφορά τον τομέα της βιομηχανίας όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες έρευνες κατά το παρελθόν οι πολίτες φαίνεται να είναι αρκετά αρνητικοί στην εκβιομηχάνιση του νησιού και αρκετά επιφυλακτικοί για το αν μπορούμε να τα καταφέρουμε τελικά στον συγκεκριμένο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης των κατοίκων της Κρήτης (64,3%) υποστηρίζει  πως ακόμη κι’ αν βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί απέναντι στις πολύ προηγμένες χώρες στον τομέα της βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά ένας σεβαστός αριθμός των ερωτηθέντων (32,5%) έχει αντίθετη άποψη και εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος.

Σαφής φαίνεται να είναι η άποψη των πολιτών στον τομέα της κτηνοτροφίας, αφού ποσοστό της τάξεως του 81,4% θεωρεί πως η Ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική στο μέλλον. Το 16,2% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 2,5% δεν απάντησε στην ερώτηση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ