Επιταγές: Προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου για τη δήλωση – Πώς εξασφαλίζεται «πάγος» 75 ή 45 ημερών

Από σήμερα έως και τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι επαγγελματίες που έχουν μεταχρονολογημένες επιταγές στα χέρια τους να τις δηλώσουν στις τράπεζες: Ανάλογα με την ημερομηνία που αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εξασφαλίζουν αναστολή είτε 75 είτε 45 ημερών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 8 ημέρες, δηλαδή έως και την ερχόμενη Δευτέρα: Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Μετά την παρέλευση της ως καταληκτικής ημερομηνίας, όμως, δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση και άρα όσοι έχουν αυτές τις επιταγές δεν θα «κερδίσουν» την αναστολή.

Για ποιους «παγώνουν» οι επιταγές για 75 ημέρες

Ποια αξιόγραφα όμως (επιταγές, συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή εξασφαλίζουν «πάγο» 75 ημερών;

  • Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
  • Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ