Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους – Tα μέτρα για επιχειρηματίες – αγρότες

«Δώρο» ολόκληρα τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κάνει το κράτος στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις: Το κοκτέιλ των μέτρων στήριξης για τους επαγγελματίες, όπως και τους αγρότες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να τις σαρώνει η πύρινη λαίλαπα, περιλαμβάνει ακόμη, ποσά έως 22.000 ευρώ ως μια «πρώτη αρωγή» και επιχορηγήσεις που αγγίζουν το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, Οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

«Κλειδί» για τις ενισχύσεις το μέγεθος της ζημιάς

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές Επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών κάθε επιχείρησης. Αυτό είναι το κομβικό σημείο, καθώς οι όποιες ενισχύσεις δοθούν είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος των ζημιών.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημίας περιλαμβάνει τη ζημία σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ