Επιστρέφει το ενοικιαστήριο σε 2.500 ακίνητα

Επιστρέφει το ενοικιαστήριο σε 2.500 ακίνητα.

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μεσιτών Αθηνών –Αττικής , Κοσμάς Θεοδωρίδης, τουλάχιστον 2.000 -2.500 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη αποχωρήσει από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση.

“Υπολογίζουμε με βάση τα στοιχεία εξειδικευμένων εταιρειών ανάλυσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η AirDNA ότι τον τελευταίο χρόνο η προσφορά κατοικιών για ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί κατά περίπου 2.500 ακίνητα δηλαδή περίπου 150 πολυκατοικίες”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες , ενισχύοντας έτσι τις διαθέσιμες επιλογές για τους ενοικιαστές.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ότι είναι πιθανή η επιστροφή έως και 20.000 κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση, καθώς το πλεονέκτημα που είχε μέχρι πρότινος έναντι των ενοικιαζόμενων δωματίων (που φέρουν υποχρεωτικά το σήμα του ΕΟΤ) έχει αρχίσει να περιορίζεται.

O βασικότερος λόγος είναι ασφαλώς η μείωση της απόδοσης της αξιοποίησης ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και της μεγάλης προσφοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο BNB Conference τα καταλύματα που προσφέρονται μέσω Airbnb και HomeAway σημείωσαν άνοδο κατά 24% το 2019 αγγίζοντας τις 95.000 ακίνητα στο τέλος του έτους, από 76.369 στο τέλος του 2018. Η αύξηση της προσφοράς οδήγησε μεν σε εκτίναξη των κρατήσεων κατά 107, 4% σε 50.595 πλην όμως η μέση πληρότητα υποχώρησε κατά 15% σε μόλις 38,6% .Ως εκ τούτου , το καθαρό μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά ακίνητο σημείωσε πτώση κατά 9,4% σε 43, 45 ευρώ.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Καθημερινή” , ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων , Mint Νάσος Γαβαλάς “ η απόδοση ενός ακινήτου στη βραχυχρόνια μίσθωση έγκειται στην τοποθεσία του, στο πως διαφημίζεται , στο πόσο επαγγελματική είναι η διαχείριση του. Την τελευταία διετία, ο ανταγωνισμός οξύνθηκε σημαντικά και παράλληλα αρκετοί ιδιώτες ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι δεν ταιριάζουν όλες οι περιοχές της Αττικής στην τουριστική αξιοποίηση των ακινήτων. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει ήδη επιστρέψει αρκετά ακίνητα στις κανονικές μισθώσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.