Επιστρέφει με άγριες διαθέσεις η τρόικα

Επιστρέφει με άγριες διαθέσεις η τρόικα

Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Με άγριες διαθέσεις έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, το ενδιαφέρον των οποίων θα επικεντρωθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Υγείας και σαφώς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός στόχων σε αρκετά σημεία και οι Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα προκειμένου να γίνει ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα τρία «καυτά» ζητήματα που καλείται να διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά είναι:

– Η υλοποίηση της δέσμευσης να τεθούν σε κινητικότητα άμεσα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα.

– Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δέσμευση η οποία έχει καθυστερήσει και η τρόικα δείχνει ήδη την δυσφορία της. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014.

– Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει με ακρίβεια πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, το οποίο προκύπτει, κατά κύριο λόγο, από τα συσσωρευμένα και διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αν δεν υπάρξει πειστικό σχέδιο για την κάλυψη της μαύρης τρύπας οι αποκλίσεις στους στόχους του προγράμματος αναμένεται, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου αλλά και τις συστάσεις της τρόικας, να καλυφθούν με νέα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ως εκ τούτου, οι τρύπες που δημιουργούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα κλείσουν με λουκέτα σε νοσοκομεία και περικοπές δαπανών σε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών του κλάδου της Υγείας, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν για μία ακόμη φορά το μάρμαρο.

Στο δημόσιο τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να παρουσιάσει σχέδιο άμεσης απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογής του καθεστώτος της κινητικότητας.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείου οφείλει να αντιμετωπίσει την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και να διαπραγματευτεί, προκειμένου να αποφύγει νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων.

Τέλος, οι δανειστές πιέζουν για την επιβολή εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων από την 1.1.2014 ώστε να καλυφθούν τρύπες στον ΟΑΕΕ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ