Επικουρικές συντάξεις: Συζητήθηκε στο ΑΕΔ η υπόθεση για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων με τον νόμο Κατρούγκαλου

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) συζητήθηκε σήμερα το αν είναι αντίθετες ή όχι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου σχετικά με την περικοπή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) για το 11μηνο 11.6.2015 έως 11.5.2016 που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

της Άννας Κανδύλη

Κατά την εισηγήτρια της υπόθεσης Ειρήνη Σταυρουλάκη το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια έκρινε επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων και συγκεκριμένα τον Α.Π. τον απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ οι περικοπές κύριων συντάξεων καθώς και σε επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Συνεπώς, κατά την εισηγήτρια, «θα πρέπει να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ που είχαν προσφύγει) δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα».

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα κι εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ