Επικουρικές: Γιατί συνταξιούχοι είδαν μικρότερες αυξήσεις – Τι είπε στον RealFm ο Αλέξης Μητρόπουλος

Για τα ποσά που δόθηκαν στους συνταξιούχους επικουρικής μίλησε μεταξύ άλλων ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου. Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε γιατί συνταξιούχοι είδαν μειωμένα ποσά αυξήσεων σε σχέση με εκείνα που ανέμεναν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όλα όσα εισέπραξαν πέρασαν από τετραπλό κόφτη”.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι “από τους 1.300.000 συνταξιούχους επικουρικής σύνταξης 236.000 πήραν τις αυξήσεις. Είναι οι μεγάλες επικουρικές που είχαν περικοπές τον Μάιο 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Όλοι οι άλλοι που είχαν περικοπές το 2012 μέχρι και 58% του νόμου Βρούτση αναμένουν τις περικοπές να κριθούν ή όχι αντισυνταγματικές με την πιλοτική δίκη του Ιανουαρίου του 2020”.

Σχετικά με τα ποσά ο ίδιος εξήγησε αναλυτικά τα εξής: “τα ποσά που πήραν οι 236.000 είναι αυτά που λέει το υπουργείο Εργασίας μόνο που αυτοί που πήραν τις χθεσινές, αυξημένες, βελτιωμένες συντάξεις τους υπέστησαν μια περικοπή από 3%-10% πάνω από τα 300 ευρώ επικουρική – μια περικοπή που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση αυτή που λέει ότι η εισφορά αλληλεγγύης υπέρ συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ είναι αντισυνταγματική άρα όλες οι συντάξεις και με τη χθεσινή βελτίωση που υπερέβησαν τα 300 ευρώ έχουν την παραπάνω περικοπή. Η άλλη περικοπή που υπέστησαν οι επικουρικές είναι εκείνη που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφορά σε μια περικοπή 6% από το πρώτο ευρώ για όλες τις επικουρικές υπέρ ασθενείας ή υγείας”.

Εκτός από αυτές όμως, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, επιβλήθηκαν συν δύο εμμέσως. Η πρώτη είναι μια συνδικαλιστική συνδρομή (της τάξεως των 8-10 ευρώ) και η δεύτερη είναι εκείνη που είδαν συνταξιούχοι πριν από 10 ημέρες σε επίπεδο κύριας σύνταξης λόγω της ανακλιμάκωσης του ποσού κύριας και επικουρικής εξαιτίας των αυξήσεων στις επικουρικές”. Όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος “στην ουσία όλα όσα εισέπραξαν οι συνταξιούχοι και μετά τις βελτιώσεις πέρασαν από τετραπλό κόφτη”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ