Επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ: Τι πρέπει να προσέξετε – 6 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε 6 ερωτήσεις  σχετικά με το πώς θα χορηγηθεί η επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ στους πολίτες απαντά η Γενική Γραμματέας  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο MEGA. 

Αναλυτικά:

Είμαι ενοικιαστής και δεν έχω φέρει το ρολόι στο όνομά μου, τι κάνω;

“Το όνομα στου οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός δε συνδέεται καθόλου με την επιδότηση. Οπότε την επιδότηση θα τη λάβει κανονικά αυτός ο οποίος έχει δηλώσει ως κύρια κατοικία στο Ε1 το σπίτι που μένει “.

Τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που είναι ήδη σε ρύθμιση για τις οφειλές τους;

” Στα επαγγελματικά τιμολόγια για τον Μάιο και τον Ιούνιο προχωρούμε σε νέες επιδοτήσεις με σκοπό να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης. Το καταλαβαίνω ό,τι δεν είναι αρκετό αυτό .Όσο υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω στο τιμολόγιο είναι δύσκολο να μειωθεί”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι κυρίως για τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μια παροχή ισχύος μέχρι 35 kw, όπως είναι τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, τα περίπτερα, τα ψιλικά, το κομμωτήρια, τα γραφεία, τα αρτοποιία με τα νέα μέτρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, στόχος μας είναι να επιδοτήσουμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στον «έναντι» λογαριασμό, υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και υπολογίζεται κάποιο ποσοστό έκπτωσης;

” Ο υπολογισμός του ποσού γίνεται επί του αθροίσματος των λογαριασμών που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, επομένως που έχουν αύξηση σε σχέση με πριν που είχε εκδοθεί “.

Πώς θα δουν την αύξηση αυτή οι καταναλωτές που έχουν ακόμη τον έναντι και δεν έχουν πάρει τον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ρεύματος

” Στον έναντι δεν θα φανεί αυτό. Όμως εμείς θα έρθουμε και θα προσθέσουμε ουσιαστικά τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο που έχουν εκδοθεί. Διότι η περίοδο αναφοράς κατανάλωσης κάθε λογαριασμού δεν παίζει ρόλο στον υπολογισμό του ποσού επιστροφής. Αυτός ο υπολογισμός γίνεται ταμειακά επί των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί την εν λόγω περίοδο ανεξαρτήτως της περιόδου κατανάλωσης αναφοράς”. 

Μου έχει έρθει εκκαθαριστικός λογαριασμός τον Ιανουάριο αλλά αφορά τετραμηνιαία κατανάλωση και μου έρχεται και εκκαθαριστικός λογαριασμός το Μάιο που πάλι αφορά τετραμηνιαία κατανάλωση, θα πάρω για αυτούς τους δύο εκκαθαριστικούς λογαριασμούς την επιδότηση έως 600 ευρώ

” Αυτό είναι ανάλογα με τα ποσά που αθροίζει η αύξηση που έχει γίνει επί της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κανονικά θα πρέπει να υπολογιστούν και αυτά”.

Θα σταματήσει να εμφανίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο στους λογαριασμούς ρεύματος

” Το ζητούμενο είναι να λύσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Διότι όσο βλέπουμε στον λογαριασμό την αυξημένη ρήτρα είναι λογικό να παθαίνουμε όλοι σοκ. Από τον Ιούλιο και μετά και με χρονικό ορίζοντα περίπου 1 χρόνο στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε την τιμή της λιανικής μέσα από έναν συγκεκριμένο μηχανισμό”.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ