Επιδόματα: Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή μέσω κάρτας – Όλες οι λεπτομέρειες

πληρωμή επιδομάτων

Στην «τελική ευθεία» μπαίνει το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για χορήγηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός Νοεμβρίου. Πάντως, από την ψήφιση της διάταξης έως και την εφαρμογή της απαιτούνται αρκετά και δύσκολα βήματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστεί να περάσει σχεδόν ολόκληρος χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τι θα αλλάξει λοιπόν για τους δικαιούχους επιδομάτων τόσο του ΟΠΕΚΑ, όσο και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής; Με την χορήγηση των επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές, διευκολύνοντας έτσι την διαφάνεια στην χρήση των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Τα απαιτούμενα «βήματα» μέχρι την χρήση προπληρωμένη κάρτας

Τα βήματα που σχεδιάζεται να γίνουν προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης που θα καθορίζει το πως θα εφαρμοστεί το μέτρο, θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού, για να αναλάβουν κατόπιν τα τραπεζικά ιδρύματα να διαμορφώσουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στην συνέχεια μέσα στην επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου.

Βάσει του αρχικού σχεδίου το 50% του ποσού του κάθε επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα έχει την δυνατότητα ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 479 ευρώ θα μπορεί τα 239,5 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 239,5 ευρώ μέσω μετρητών. Είναι ενδεικτικό ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να ξοδέψει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος μέσω της κάρτας του, όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ποιες δαπάνες θα «φρενάρουν» μέσω της χρήσης κάρτας

Προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς υπολογίζεται πως η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

 Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα χορηγούνται με προπληρωμένη κάρτα

Ποια επιδόματα όμως του ΟΠΕΚΑ αναμένεται θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα;

Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ θα μπουν στο «σύστημα»

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν και τα ακόλουθα επιδόματα της ΔΥΠΑ:

Exit mobile version