Επίδομα παιδιού: Κλείνει το απόγευμα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι «χαμένοι» της επόμενης πληρωμής

Μια «μικρή περιουσία» θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα, όσοι δικαιούνται το επίδομα παιδιού και υποβάλλουν καθυστερημένα έως και  σήμερα το απόγευμα στις 18:00. Και αυτό γιατί θα λάβουν αναδρομικά πέντε τακτικές δόσεις του επιδόματος και … άλλη μιάμιση «δώρο» από το περασμένο Πάσχα! Σύνολο, έξι και μισή δόσεις. Και μάλιστα, έχουν να λάβουν ακόμη δυόμιση δόσεις επιδόματος λίγο πριν από τα Χριστούγεννα!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ολόκληρο αυτό το ποσό των εξίμιση δόσεων λοιπόν θα το λάβουν στις 30 Νοεμβρίου όσοι κάνουν την αίτησή τους έως το απόγευμα και δεν ήταν μέχρι την περασμένη χρονιά δικαιούχοι. Οι «παλιοί» που υπέβαλαν τώρα καθυστερημένα την αίτησή τους θα πάρουν «εκκαθαρισμένη» μετά από συμψηφισμό την δόση που τους αναλογεί –σε συνάρτηση με το πόσο μειώθηκε το εισόδημά τους ή αν παρέμεινε στα ίδια επίπεδα- και τυχόν αναδρομικά και φυσικά το δώρο του Πάσχα, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποιοι είναι οι «χαμένοι» της επόμενης πληρωμής

Η εκκαθάριση όμως μπορεί να βγάλει και «χαμένους»: Θα είναι εκείνοι που απέκτησαν περισσότερα εισοδήματα την περασμένη χρονιά και ή «ψαλιδίστηκε» το ποσό του επιδόματος που τους αναλογεί ή «έχασαν» το δικαίωμα στο επίδομα τέκνων.  

Έτσι, στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 είναι υψηλότερο σε σχέση με το φορολογικό έτος 2021 και εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφιστεί με το δικαιούμενο μέχρις εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2022 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.

Αν πάλι κάποιος φορολογούμενος έλαβε τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2022 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 διαπίστωσε πως δεν δικαιούται το επίδομα παιδιού, θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό που εισέπραξε.

Συγκεκριμένα, η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ και του νομού κατοικίας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν οικογένεια είναι ότι οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού Α21 των προηγούμενων ετών εκκαθαρίζονται πριν από κάθε νέα πληρωμή, με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση για το κάθε αντίστοιχο έτος (αρχική ή τροποποιητική). Έτσι,

  • Εφόσον έχει αλλάξει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (π.χ. υποβλήθηκε τροποποιητική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος) για κάποιο έτος, το επίδομα παιδιού επαναϋπολογίζεται με βάση την τελευταία τροποποίηση της ΔΦΕ του έτους αυτού.
  • Εφόσον αρχικά χορηγήθηκε στον δικαιούχο μεγαλύτερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει ότι δικαιούται μικρότερο, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές.
  • Σε περίπτωση που αρχικά χορηγήθηκε μικρότερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει δικαίωμα για μεγαλύτερο, το ποσό της διαφοράς καταβάλλεται αναδρομικά.

Η διαδικασία για το επίδομα

Σήμερα λοιπόν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κλείνει στις 18:00 και όσοι προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση θα πληρωθούν στις 30 του μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα τέκνων Α21 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος

Οι  ενδιαφερόμενοι μπαίνουν  στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και να συναινέσουν  στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά τους, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους.

Βήμα 3 – Συναίνεση

Μετά την είσοδο τους  θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά  τους στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας  τους . Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους ενδιαφερόμενους, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είναι  δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας  του ενδιαφερομένου. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγουν και θα καταχωρήσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας του, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις και δικαιολογητικά

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους  να επισυνάψουν δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορούν  να πατήσουν [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορούν  να επανέλθουν αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσουν επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψουν δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Ακύρωση Αίτησης

Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσουν πως υπάρχει λάθος, μπορούν να την ακυρώσουν πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσουν νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού. Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της, πρέπει να υποβληθεί οριστικά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ