Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Αντιδράσεις για τα κριτήρια χορήγησης και τις καθυστερήσεις

Της Εύης Κατσώλη

Έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες έχουν προκαλέσει αρκετά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 400 ευρώ σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους και άλλους επιστημονικούς κλάδους. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κλάδων εγείρουν ζητήματα που αφορούν τόσο στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος – παρόλο που η συζήτηση για το εν λόγω βοήθημα έχει αρχίσει από τον περασμένο Μάϊο- όσο και για τα κριτήρια που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων την Πέμπτη. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, δύο θα είναι τα βασικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος: το πρώτο έχει να κάνει με τη μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και το δεύτερο είναι ότι θα τεθεί “πλαφόν” στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020.

Οι διαφωνίες είναι τόσο έντονες που πριν από λίγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ότι αποχωρούν από τον διάλογο για τα 400 ευρώ. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός “η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου. Αποχωρούμε από τον διάλογο”. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται μεταξύ άλλων σε “κυβερνητική ασυνέπεια και παλινωδίες που δεν έχουν τέλος”, ενώ τονίζει ότι “ο υπουργός υπαναχώρησε μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και αιφνιδίως ανακοίνωσε ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων που προβλέπει καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους δικαιούχους, με αύξουσα σειρά ατομικού εισοδήματος, αρχής γενομένης από τους πιο οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, ώστε να το λάβουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε άλλωστε και στον RealFm 97,8 την Πέμπτη ο κ. Βερβεσός με τον τρόπο που πάνε να προωθήσουν το θέμα των 400 ευρώ “και τα χρήματα που θα δοθούν τελικά θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν συζητηθεί αρχικά και θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων”. Επίσης, ενστάσεις υπάρχουν και για το ότι ως κριτήριο τίθεται το οικογενειακό εισόδημα, όταν για όλα τα υπόλοιπα επιδόματα COVID που έχουν δοθεί, λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα.

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

“Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά την χθεσινή (21.1.2021) έκτακτη συνεδρίασή της, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το αίτημα για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 αποτελεί πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για την μερική άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών που επέφερε η πανδημία στους δικηγόρους. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση από τον Μάιο 2020 είχε υποσχεθεί την άμεση καταβολή του χορηγήματος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την οικονομική στήριξη του πληττόμενου κλάδου μας, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του. Σημειώνουμε ότι, η καταβολή του χορηγήματος αυτού, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού ο άνω λογαριασμός δημιουργήθηκε με χρήματα των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων, μέσω των ετήσιων εισφορών τους, ύψους 120 ευρώ ανά έτος. Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική ασυνέπεια και οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, υπαναχώρησε, μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και αμέσως μετά τη συνάντηση αιφνιδίως ανακοίνωσε, ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων που προβλέπει καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους δικαιούχους, με αύξουσα σειρά ατομικού εισοδήματος, αρχής γενομένης από τους πιο οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, ώστε να το λάβουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η στάση αυτή είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική για το δικηγορικό σώμα, αποδεικνύει ότι ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη διάλογος για τον καθορισμό των δικαιούχων του χορηγήματος είναι προσχηματικός από την πλευρά της Κυβέρνησης και καθιστά μονόδρομο την αποχώρησή μας από αυτόν. Περαιτέρω, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν μας έχει παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για τα ποσά που εισέπραξε και τα ποσά που απέδωσε στον άνω Λογαριασμό, ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη, σε υλοποίηση των μέχρι σήμερα αποφάσεων του σώματος, θα υποβληθεί άμεσα αίτημα λογοδοσίας προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουμε πλήρη γνώση και να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε ο Λογαριασμός αυτός να επαναρτιωθεί, εφόσον δεν έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ το σύνολο των εισφορών, προς όφελος όλων των δικαιούχων δικηγόρων και επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών”

Καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας

Όπως επισημαίνουν επίσης, πολλοί έχει καθυστερήσει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει και η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή αιτήσεων, παρά το ότι η σχετική διάταξη βγήκε τον Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνει στο enikonomia.gr ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας “ζητάμε να… τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες με την πλατφόρμα ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις από τους επιστημονικούς κλάδους”. Σύμφωνα με τον ίδιο “για το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος δεν έχουν καταλήξει ακόμα και επίκειται κι άλλη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον τελικό καθορισμό των κριτηρίων”.

Δύο ηλεκτρονικές αιτήσεις

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Για να γίνει αυτή αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της «Εργάνης» και της ΑΑΔΕ). Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης. Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ