Επίδομα 400 ευρώ: Με ποια κριτήρια δίνεται σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους – Τι λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ

Τους λόγους για τους οποίους δικαιούνται 155.000 μακροχρόνια άνεργοι το επίδομα των 400 ευρώ στον συνολικό αριθμό των 515.000 εξήγησε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης “όποιος έγινε μακροχρόνια άνεργος (δηλ. συμπλήρωσε 12μηνο) από την 1η Απριλίου 2019 έως και σήμερα και έτσι δεν παίρνει το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – το οποίο παίρνουν πολύ λίγοι- θα πάρει 400 ευρώ εφάπαξ”.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, “ο Οργανισμός έχει πάνω από 1 εκατ. ανέργους. Περίπου οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι και από αυτούς τους 515.000 ανέργους δίνουμε προτεραιότητα και στηρίζουμε τους 155.000 πρόσφατα μακροχρόνιους. Αυτό είναι κάτι καινούριο”. Ο ίδιος εξήγησε ότι στηρίζονται πολλοί περισσότεροι όμως αν λάβει κάποιος υπόψη εκτός από αυτούς τους 155.000, και τους 250.000 που θα πάρουν τη δίμηνη παράταση για το επίδομά τους συν άλλους 45.000 που θα αξιοποιηθούν σε νέα προγράμματα εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη “ανοίγουμε 45.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο για μακροχρόνια ανέργους. Πρόκειται για κοινωφελές πρόγραμμα 36.500 θέσεων σε δήμους και Περιφέρειες, 8μηνης απασχόλησης με αμοιβές βασικού μισθού και 100% καλυμμένο από το κράτος. Συν ακόμη ένα πρόγραμμα για 8.500 μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55- 67 ετών”.

Ο κ. Πρωτοψάλτης υποστήριξε ότι “παρακολουθούμε όλοι την εξέλιξη της κατάστασης με την πρωτόγνωρη πανδημία του κορονοϊού και προφανώς κι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν. Όλα είναι στο τραπέζι”.

Σχετικά με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί την επόμενη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού και την πιθανή δημιουργία νεοανέργων, ο διοικητής του ΟΑΕΔ είπε ότι “σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και σχεδιάζουμε. Ο ΟΑΕΔ έχει μια εργαλειοθήκη που αφορά σε νέες θέσεις εργασίας, στη διατήρηση θέσεων εργασίας, σε επαναπροσλήψεις κ.α. και θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε στον βαθμό που χρειάζεται. Σίγουρα στον τουρισμό θα έχουμε πρόβλημα, σίγουρα στο εμπόριο θα υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι μόνο το τώρα αλλά και η επόμενη ήμερα και ο ΟΑΕΔ είναι εδώ για να στηρίξει την ανάταξη της οικονομίας”.

Ακούστε το ηχητικό:

Νωρίτερα στο OPEN ο διοικητής του ΟΑΕΔ είχε πει σχετικά με την ενίσχυση των 400 ευρώ ότι “η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, οπότε οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέσουν τα στοιχεία του IBAN ή για όσους ήδη υπάρχουν τα στοιχεία αυτά – για περίπου 80.000- 90.000 άτομα- θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησης”. Αμέσως μόλις ληφθούν τα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, θα γίνουν αυτόματες πληρωμές. Σίγουρα έως το τέλος του μήνα θα έχουν αρχίσει οι πληρωμές των 400 ευρώ όπως τόνισε ο ίδιος.

Για τα επιδόματα ανεργίας και τη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί, ο κ. Πρωτοψάλτης υποστήριξε ότι “έχει δοθεί μια δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Τις έχουμε επεξεργαστεί και καταβάλλει, αλλά χρειάζονται μια, δύο τρεις εργάσιμες ημέρες για να φτάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους. Έχουμε πιστώσει πάνω από 110 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές από 1η Απριλίου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ