Επιχορηγήσεις έως 3 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις – Ενισχύσεις σε ξενοδοχεία και camping

τουριστικές επιχειρήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τουριστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντλήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα –με την μορφή επιχορηγήσεων– έως 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια: Μέσω του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν, να επεκτείνουν και να ανακαινίσουν ολόκληρες ξενοδοχειακές μονάδες ή ακόμη και οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping).

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει αύριο 5 Δεκεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τις επιχορηγήσεις μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ.-Αν), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opsan.mindev.gov.gr.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το τρέχον έτος διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποια είναι τα ποσά των επιχορηγήσεων

Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα κατώτερα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων αρχίζουν από 100.000 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα ανώτατα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων φτάνουν και τα 3.000.000 € για τις ΜΜΕ και για όλα τα είδη ενισχύσεων
Η ενίσχυση διαμορφώνεται σε έως 5.000.000 € για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο για το είδος της φορολογικής απαλλαγής

Προϋποθέσεις για ένταξη επενδυτικών σχεδίων

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να αφορούν μια και μόνο Περιφερειακή Ενότητα, να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από της ακόλουθες προϋποθέσεις:

Οι κρατικές ενισχύσεις χορηγούνται μέσω του εν λόγω καθεστώτος, μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει γραπτή αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο 80% για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
Για της ΜμΕ, οι ενισχυόμενες δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν να υπερβούν το 50% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων.

Ποιες δαπάνες δεν χρηματοδοτούνται

Οι μη επιλέξιμες δαπάνες, είναι:

Ποιο είναι όμως το ύψος και ο τύπος των ενισχύσεων;

Στο 25% του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή. Μη επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια

Ποια είναι όμως τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια;

Exit mobile version