Ένεση ρευστότητας 5 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις – Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

«Γραμμή ζωής» με τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και εξασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις για όσο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να προκαλεί αρρυθμίες στην οικονομία, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η κυβέρνηση. Νέοι γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής (6η και 7η) πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, χαμηλότοκα δάνεια 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και περίπου 800 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή έξτρα προγραμμάτων στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, με αιχμή τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα διοχετευθούν από τον Ιανουάριο του 2021 στο εγχώριο επιχειρείν, που δοκιμάζεται από το δεύτερο lockdown, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και από τη συσσώρευση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, που αναπτύσσει βήμα-βήμα τη στρατηγική απέναντι στις ανάγκες που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι να κρατηθούν όρθιες όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις -οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, περίοδο κατά την οποία τοποθετείται η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το 2021 αναμένεται να αυξηθούν στα 7 δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί στο προσχέδιο. 

Στην κόψη του ξυραφιού

Oι ελληνικές επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη πίεση από την πανδημία, με την εστίαση και το λιανεμπόριο να βρίσκονται στο κόκκινο, αφού η πλειονότητα των καταστημάτων δέχεται ισχυρό πλήγμα. Ωστόσο προβλήματα αντιμετωπίζει και η βιομηχανία, καθώς μειώνονται οι παραγγελίες, ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βιώνουν τις παρενέργειες που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία σε διεθνές επίπεδο. Με δεδομένο ότι 6 στις 10 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, στο οικονομικό επιτελείο στρέφονται στην ενίσχυσή τους μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή τους, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι χορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο χρεοκοπιών και αδυναμίας επιβίωσης, μετά την ολοκλήρωση των κρατικών παρεμβάσεων, μεγάλου τμήματος μικρών επιχειρήσεων αλλά και άλλων μονάδων, που από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επιβαρυνθεί με υψηλά και μη εξυπηρετούμενα χρέη. ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Δύο ενδεχομένως και τρεις γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής, πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έως και τον Απρίλιο του 2021. Στο μεσοδιάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή ο τέταρτος γύρος (την επόμενη εβδομάδα) και ο πέμπτος τον Δεκέμβριο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα να εκταμιεύονται στους δικαιούχους τον ίδιο μήνα. Για τον πέμπτο γύρο της επιστρεπτέας υπάρχει εισήγηση στο οικονομικό επιτελείο να αυξηθεί το ποσό της μη επιστροφής πάνω από 50%, ειδικά για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Τα κρατικά δάνεια έχουν αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις να έχουν κάνει χρήση του προγράμματος στους τρεις πρώτους γύρους. Οι ενισχύσεις θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2022 σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποπληρωμή να πάει ακόμα πιο πίσω για τους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2021. Tις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει τους όρους για τη χορήγηση του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ. Μία από τις προϋποθέσεις είναι ότι θα δοθεί με βάση τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους λαμβάνονταν υπ’ όψιν η μείωση του τζίρου από τον Μάρτιο. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει το ταχύτερο δυνατό, ώστε η εκταμίευση των ποσών να ξεκινήσει μετά τις 20 Νοεμβρίου. Όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή δικαιούνται να συµµετάσχουν στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, δικαίωµα συµµετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020 και έως τώρα δεν µπορούσαν να συµµετάσχουν στους προηγούµενους κύκλους της επιστρεπτέας. Από το 1 δισ. ευρώ, που θα δοθεί συνολικά, το κράτος θα λάβει πίσω τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί και θα δοθεί ως επιδότηση.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε εδώ τη συνέχεια του δημοσιεύματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ